sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăComunicate de presaRolul butoiului din stejar în producţia de whisky

Rolul butoiului din stejar în producţia de whisky

Producţia de whisky presupune un ansamblu elaborat în care sunt incluse elementele de bază, cerealele, apa şi drojdiile, dar şi procedurile de prelucrare şi maturare. După lungul drum pe care îl parcurg cerealele precum orzul, grâul, porumbul sau secara, până ajung să fie transformate într-o băutură alcoolizată, urmează pastrarea acesteia în butoaiele din lemn de stejar.

Rolul butoiului din stejar

Rolul butoiului din stejar este esenţial în obţinerea producţiei de whisky la nivelul pe care îl presupune această băutură nobilă. Imediat după distilare, whisky-ul are un gust metalic, diferit de cel pe care îl cunoşti ca fiind specific acestei băuturi. În acest punct, intervine rolul butoiului din lemn de stejar, recipientul în care licoarea obţinută în urma fermentării va fi supusă procesului de maturare, pe o perioadă de minim trei ani. Rolul butoiului din stejar va fi acela de a anula gustul metalic şi de a transfera către whisky arome plăcute de stejar, caramel ars, vanilie, toate împletindu-se cu aroma de bază a malţului. Tot în butoiul din stejar, băutura îşi limpezeşte şi stabilizează culoarea şi mirosul, ajungând astfel la cel mai înalt nivel de calitate. Astfel, un whisky bun va fi acel sortiment care s-a odihnit liniştit în butoiul potrivit din care a extras arome plăcute pe care le-a combinat cu baza de cereale fermentate şi distilate.

Butoiul pentru whisky

Maturarea băuturii obţinute în urma procesului de distilare se va face în butoaie din lemn de stejar. Acest capitol este extrem de interesant, cuprinzând o serie de tehnici şi proceduri fascinante, astfel încât butoaiele răspunzătoare de calitatea whisky-ului să se ridice la cel mai înalt nivel. Lemnul este un element viu care conţine o serie de substanţe care vor modifica gustul băuturii, astfel că prelucrarea acestuia necesita anumite proceduri. Stejarul din care va fi fabricat butoiul trebuie să aibă peste 70 de ani. Modul şi direcţia în care se taie scândurile, felul în care sunt puse la uscat astfel încât să suporte toate transformările asigurate de mediu, gradul de umiditate admis, tratamentele termice la care sunt supuse, stabilirea inelului roşu, respectiv zona din care whisky-ul îşi va extrage aromele, asamblarea, depozitarea, păstrarea şi poziţionarea, toate vor contribui la obţinerea unui whisky de calitate, plin cu arome naturale şi puternice.

De câte ori se foloseşte un butoi din lemn de stejar

Iniţial, un butoi pentru whisky era folosit o singură dată. Din cauza scăderii producţiei de lemn, astazi, un butoi poate fi folosit de maximum patru ori, existând proceduri de reîntinerire aplicate înainte de refolosire. Un whisky de cea mai bună calitate, plin de arome unice, puternice şi naturale, este acela care a reprezentat prima umplere a unui butoi din stejar, bucurându-se de tot buchetul de arome oferit de lemnul proaspăt. Astfel, butoiul din stejar va fi cel care deţine rolul de a conferi paharului tău cu whisky aroma unică, plină de izul cald al malţului şi apei de izvor,  împletit cu tonuri inconfundabile de vanilie şi caramel ars.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro
vopsea

Ultimele