Alături de demență, depresia este una dintre cele mai frecvente boli psihice la bătrânețe. Vestea bună este că depresia la bătrânețe poate fi adesea vindecată. Tratamentul de succes merge mână în mână cu cunoașterea bolii, a simptomelor acesteia și a metodelor de vindecare.
Centrul de îngrijire la domiciliu București îți poate oferi ajutor și sfaturi practice dacă există semne că o persoană în vârstă din familie nu se mai descurcă singură. Depresia este o tulburare mentală care schimbă negativ lumea emoțională a unei persoane. Persoana în vârstă nu se mai bucură de nimic, este abătură și apatică, există simptome puternice ale depresiei. Depresia nu trebuie confundată cu o proastă dispoziție sau cu tristețea. Durerea din cauza morții unei persoane dragi nu duce automat la depresie. Tristețea este o stare temporară, ca să spunem așa, o stare emoțională scăzută și aceasta este o parte firească a vieții noastre.
Calitatea vieții unei persoane deprimate, pe de altă parte, este redusă semnificativ pe o perioadă lungă de timp. În cazul pacienţilor depresivi peste 60 de ani, se vorbeşte de depresie la bătrâneţe și la faptul că acea persoană nu se mai descurcă singură. Depresia este cea mai frecventă tulburare psihică la bătrânețe. Aproximativ 7,2% dintre persoanele cu vârsta peste 75 de ani suferă de depresie. Adesea merge mână în mână cu bolile fizice. În general, femeile au în medie de două ori mai multe șanse decât bărbații să fie afectate de depresie la bătrânețe.
Simptomele depresiei la bătrânețe
Deoarece depresia la bătrânețe are o varietate de cauze și poate apărea în același timp cu alte boli, este dificil să se deseneze un tablou clinic tipic. Pe lângă faptul că se simt deprimați și lipsiți de nădejde, cei afectați se simt adesea neputincioși și fără speranță. În multe cazuri, persoanele depresive suferă de sentimente puternice de inferioritate și vinovăție. În plus, există o lipsă de concentrare, iritabilitate și gânduri suicidare. Pacienții descriu uneori depresia ca pe o senzație de amorțeală.
Există, de asemenea,caracteristici specifice vârstei depresiei. Tulburările mintale la bătrânețe nu sunt adesea singurele boli pentru care pacienții au nevoie de tratament. Mulți vârstnici se luptă și cu boli fizice. Foarte des există o legătură cu bolile fizice și limitările funcționale. Bătrânii bolnavi tind să perceapă problemele existente ca amenințătoare mult mai mult decât cei mai tineri.
Semne ale persoanelor vârsnice incapabile de a se descurca singure
Persoanele în vârstă suferă în cea mai mare parte de simptome fizice atunci când suferă de depresie. În multe cazuri, aceste plângeri sunt de natură psihosomatică, ceea ce înseamnă că emoțiile negative sunt exprimate prin plângeri fizice. În schimb, afecțiunile fizice pot avea și efecte psihologice. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, atunci când oamenii au mobilitate limitată și nu mai pot părăsi singuri casa și, în consecință, stau singuri acasă și devin depresivi.
Următoarele condiții fizice pot fi semne ale unei persoane în vârstă din familie care nu se mai descurcă singură și care are nevoie de îngrijire la domiciliu București:
- durere de cap
- dureri de spate și articulații
- ameţeală
- probleme gastrointestinale, în special constipație
- țiuit în urechi
- probleme de respirație
- „furcături” în corp
- pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate (malnutriție)
- tulburări de somn
- oboseală
- neliniște interioară.