Necesitatea consultării unui avocat în caz de accidente rutiere

Accidentul rutier este evenimentul produs pe un drum deschis circulaţiei publice, în care este implicat cel puţin un vehicul în mişcare, care se poate solda doar  cu pagube materiale sau, atât cu pagube materiale, cât şi  cu victime. Victima unui accidet rutier poate fi reprezentată de un şofer, pasager sau pieton. În funcţie de prejudiciile aduse victimelor sau vehiculelor, se pot stabili despăgubiri, pe care societatea de asigurări sau şoferul vinovat  de producerea accidentului le vor direcţiona către victime.

Accidentele soldate cu victime

Victima unui accident reprezintă  o persoană care  şi-a piredut viaţa în urma impactului sau a suferit vătămarea integrităţii fizice şi morale. Vă puteţi constitui în victima unui accident rutier, din postura de şofer, pasager sau pieton. În ambele cazuri, există posibilitatea cererii de despăgubiri în caz de accidente rutiere. Despăgubirile pot fi solicitate de către victima căreia i s-au adus prejudicii fizice sau morale, precum şi de victimele indirecte, respectiv ascendenţi şi  descendenţi, soţi,  fraţi şi surori, în cazul în care accidentul  s-a soldat cu decesul unei persoane, context  în care daunele reprezintă  o indemnizaţie a durerii suferite în urma pierderii victimei, exponentă a familiei restrânse.

Solicitarea despăgubirilor în caz de accident şi ajutorul uni avocat

În cazul în care sunteţi victima unui accident auto, odată demonstrată fapta ilicită, şi stabilite  prejudiciul, raportul  de cauzalitate între faptă şi prejudiciu, dar şi  vinovăţia autorului,  există  posibilitatea  remedierii  daunelor  morale şi materiale, prin stabilirea despăgubirilor  de ordin moral şi material.  Astfel, consultarea unui avocat vă va fi de mare folos atunci când doriţi să vă  constituiţi în  parte civilă într-un proces penal, fie ca victimă, fie ca rudă a  victimei în caz de deces. Ajutorul specializat vă va ajuta să  solicitaţi despăgubiri atât din postura de  victimă aflată pe carosabil, cât şi ca ocupant al autoturismulului asupra căruia s-a produs impactul, sau al autovehiculul care a produs accidentul, evident,  exceptând  conducătorul auto care a generat accidentul.

Ce tip de despăgubiri se pot acorda  în caz de accident

Un avocat vă poate ghida şi reprezenta în cazul în care vă poziţionaţi în postura de victimă, în urma  unui accident grav. Puteţi solicita despăgubiri pentru daunele materiale, aici putând  fi încadrate repararea autoturismului şi contravaloarea bunurilor din vehicul, avariate sau  distruse în urma coliziunii. De asemenea, despăgubirile pot acoperi  costurile care le-aţi achitat în urma  spitalizării, precum şi  contravaloarea câştigului nerealizat, din cauza  faptului că nu a-ţi  mai fost apt de muncă în urma accidentării.

 Despăgubirile înseamnă şi remedierea  unui prejudiciu moral, în cazul în care victima accidentului şi-a pierdut viaţa. Avocaţii vă vor oferi consultanţă şi sprijin dacă faceţi parte din  rudele victimei,  până la gradul 4. Astfel, puteţi solicita  despăgubiri din postura de  ascendent, descendent, soţ, soţie, frate sau  soră. Contravaloarea despăgubirilor se va stabili fie pe cale amiabilă, fie judecătorească, iar obţinerea sumelor se poate produce  în trei luni de zile în cazul înţelegerilor amiabile, sau în maxim trei ani în cazul procedurilor judecătoreşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *