vineri, iulie 26, 2024
AcasăLocaleCele mai FRUMOASE TRADIŢII de Crăciun din România şi din lume

Cele mai FRUMOASE TRADIŢII de Crăciun din România şi din lume

Mai este puţin şi începe sărbătoarea Crăciunului! Din păcate, cel puţin în România, Crăciunul nu mai este 100% tradiţional. Cu atât mai mult merită să ne amintim de adevăratele obiceiuri şi bucurii ale sărbătorilor, însă nu doar din România, ci din întreaga lume!

Tradiţii de Crăciun în România

În România, fiecare regiune are propriile sale tradiţii strămoşeşti de Crăciun. Astfel, un obicei din Ardeal poate să nu fie regăsit în Maramureş, la fel cum unul din Dobrogea nu va fi regăsit în Moldova. Dacă ar fi să le enumerăm pe toate, am ajunge la sute de obiceiuri şi zeci de pagini scrise, aşadar vom aminti doar acele tradiţii româneşti de Crăciun care coincid indiferent de zonă.

În ordine cronologică, tradiţiile de Crăciun care se respectă în toată România sunt: tăierea porcului de Ignat (20 decembrie), mersul cu colindul la rude şi vecini, pregătirea mâncărurilor tradiţionale cu una sau două zile înainte de sărbătoare, împodobirea bradului de Crăciun în Ajun sau în ultima sâmbătă înainte de Crăciun, aşezarea cadourilor sub brad în noaptea de Ajun, mersul la Biserică în dimineaţa de Crăciun şi masa cu toată familia în prima zi a Crăciunului.

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, mulţi români lasă pe masă un colac şi o cană cu apă, acestea fiindu-le destinate celor morţi, despre care se spune că în noaptea respectivă vin să îşi revadă casa. De asemenea, se zice că este bine ca primul om care îţi intră în casă în ziua de Crăciun să fie bărbat, căci aduce noroc. În plus, nu se mătură în prima zi de Crăciun, nu se minte, nu se înjură.

Tradiţii de Crăciun în Italia

Italienii pun mare pret pe Crăciun şi pe familia reîntregită în zilele de sărbătoare, ba chiar existând o zicală a lor “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” (Crăciunul cu ai tăi, Paştele cu cine vrei). Masa oficială de Craciun este una bogată, cu aperitive, supe şi mai multe feluri principale, durează cel puţin trei ore şi începe cu o rugăciune. Se mănâncă mult peşte şi fructe de mare.

Înainte de masă, se deschid cadourile aduse în noaptea anterioară de Babbo Natale (Moş Crăciun). În unele zone ale Italiei, cadourile vin abia la câteva zile diferenţă şi sunt aduse de o vrăjitoare bună. Italienii merg la Biserică înainte şi după prima zi de Crăciun.

Tradiţii de Crăciun în Cehia

Bradul de Crăciun se împodobeşte doar în seara de Ajun, altfel aduce ghinion familiei. Masa de Crăciun nu este foarte bogată, ci echilibrată, şi se bazează pe peşte şi ouă. O tradiţie puţin cam ciudată a cehilor este aceea ca la masa trebuie să fie un număr par de persoane, altfel persoana care nu are pereche/partener va muri în anul ce vine.

Sursa: Realitatea.net

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro
vopsea

Ultimele