sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăBusinessMicrometru de exterior - în ce situații este util?

Micrometru de exterior – în ce situații este util?

Micrometrul este un instrument de măsurare denumit și „Palmer”. Micrometrul de exterior este un dispozitiv de măsurare a lungimilor. Acesta este utilizat în scară largă în diferite domenii, cu care se va măsura diametrul cilindrilor.

Micrometrul de exterior este mai puțin expus deformării decât etrierul. Cu ajutorul lui se poate măsura cu o precizie de ordinul 1/100 mm. Etrierul este limitat la o precizie de 1/50. Modelele digitale vor afișa o rezoluție de 1/1000 mm.

Ce este un micrometru exterior?

Micrometrul exterior este alcătuit dintr-un corp. Majoritatea vor fi create din metal, ce pot fi acoperite cu un plastic. Pe corp vor fi montate cheile fixe și mobile.

Butonul mobil va fi acționat cu ajutorul unui șurub. Pentru ca obiectul să fie măsurat, un limitator de cuplu va face posibilă strângerea asupra piesei. Micrometrele exterioare sunt setate la o forță de strângere cuprinsă între 5 sau 20 de newtoni.

Dimensiunea poate fi citită de pe un tambur gradat. De-a lungul său se va deplasa butoiul. Cele digitale vor afișa măsurătoarea pe un ecran LCD.

În general, măsurătoarea se va realiza în microni. Micrometrele exterioare vor respecta principiul lui Abbe.

Pentru a măsura un obiect cu ajutorul micrometrului de exterior, va fi necesară realizarea unei rotații a tamburului. Acesta se deplasează cu 0,55 mm la fiecare rotație.

Valorii obținute direct pe corpul măsurat i se va adăuga valoare ce este citită pe tambur în 50 de divizii. Pentru a strânge obiectul va fi necesar să manevrezi limitatorul de cuplu.

Fără acest pas, s-ar putea ca micrometrul să se deformeze, dar și obiectul. Deformarea elastică va avea efecte negative asupra măsurătorii finale, în timp ce deformarea plastică va degrada întreaga suprafață, perturbând și rentabilitatea micrometrului.

Dispozitivul necesită să fie calibrat regulat. Pentru micrometrul exterior se va utiliza un spate standard. Este important ca temperatura obiectului măsurat să fie monitorizată și controlată, deoarece poate avea loc fenomenul de expansiune.

Micrometrul de exterior este cel mai frecvent utilizat. Cu ajutorul său, meseriașii vor măsura diametrele externe ale obiectelor.

Micrometrul mecanic vs. micrometrul digital

Există două tipuri de micrometre, cele mecanice și cele digitale. Întrebarea ce macină pe toți operatorii este legată de rentabilitatea celor două.

Scopul principal al unui micrometru de exterior este de a realiza măsurătorile exterioare ale diametrelor unor obiecte. Unul profesional va avea o precizie de 0,004 mm, iar rezoluția de măsurare va fi de 0,001 mm.

Ca și în cazul altor obiecte de măsurare, se vor găsi pe piață atât variantele digitale, cât și cele mecanice. Din punct de vedere al aspectului, cele două tipuri nu sunt diferite, ba din contră, sunt foarte asemănătoare.

Ambele sunt compuse din:

  • Cilindru gradat;
  • Tambur gradat;
  • Nicovală/tijă;
  • Potcoavă;
  • Șurub de blocare;
  • Șurub de acord fin.

Aspectul celor două diferă doar din prisma afișajului electronic. Domeniul de măsurare a șublerelor este cuprins între 0-25 mm, 25-55 mm, 50-75 mm, 75-100 mm. Micrometrul de exterior va fi folosit mai ales în cazul în care un obiect mai mic necesită să fie măsurat.

Avantajul unui micrometru digital față de un micrometru exterior mecanic este că pe cel digital se va afișa măsurătoarea pe un ecran LCD și transformările le va face chiar el.

Pentru a măsura un obiect cu ajutorul micrometrului exterior va trebui să așezi piesa între nicovală și tijă. Ulterior vei roti de mânerul tamburului, înfiletând șurubul de blocare.

Reperele de pe marginea tamburului sunt de fapt numerele în milimetri. Valoarea de pe tambur, aflată în dreptul linii mediane, va reprezenta numărul de sutimi de mm.

Un micrometru mecanic trebuie utilizat cu foarte mare atenție. Calibrarea incorectă va perturba precizia de măsurare a micrometrului. Așadar, vor rezulta valori neconforme cu realitatea.

Micrometrul digital va oferi cea mai bună măsurătoare, deoarece un micrometru exterior măsoară obiecte foarte mici, cu precizie. Astfel, se va elimina riscul erorilor în timpul citirii.

Micrometru exterior sau șubler?

Micrometrul și șublerul au același rol, cel de a măsura. Te vor ajuta în respectarea specificațiilor tehnice în timpul realizării unui produs. Micrometrul de exterior va măsura cu o precizie mai mare decât șublerul.

Ambele au dimensiuni reduse, fiind foarte ușor de utilizat. Micrometrul de exterior va necesita o pregătire mai specială. Măsurarea cu micrometrul este mult mai lentă, datorită mecanismului de înșurubare.

Șublerul este mult mai versatil în comparație cu micrometrul. Acesta va realiza un număr mai mare de măsurători. Micrometrul de exterior va realiza o măsurătoare, doar pentru diametrele exterioare ale obiectelor.

Ambele instrumente de măsurare sunt limitate la obiectele de mici dimensiuni. Spre deosebire de șubler, micrometrul are un interval de măsurare mult mai mic. Micrometrul este destinat măsurătorilor mai fine, ce necesită o precizie mai mare.

De ce este micrometrul de exterior preferat?

Operatorii preferă micrometrul de exterior în ciuda lipsei de versatilitate. Totul se datorează faptului că diminuează considerabil erorile de măsurare.

Atât micrometrul de exterior digital, cât și șublerul digital sunt mult mai ușor de utilizat și citit decât cele mecanice. Nu necesită nici un fel de pricepere aparte a omului ce-l folosește.

Atunci când intenționezi să achiziționezi un șubler sau un micrometru de exterior, este foarte important să le alegi pe cele create din materiale durabile și rezistente.

Așa diminuezi considerabil riscul de schimbare a proprietăților și calităților în funcție de umiditate și temperatură.

Brațul cilindric al micrometrului de exterior va fi gradat din 0,5 mm în 0,5 mm. Piesa ce urmează să fie măsurată va fi cuprinsă între tijă și nicovală. Șublerul este și pentru măsurarea exterioară, cât și pentru cea interioară.

Pentru a măsura un obiect cu un șubler va fi necesar să aduci suprafețele în contact cu cele ale piesei.

Micrometrul de exterior poate fi utilizat în mai multe domenii de activitate:

  • Fizică – unde lungimile de undă ale radiațiilor infraroșii sunt de ordinul micrometrilor;
  • Biologie – unde dimensiunile celulelor, bacteriilor sau a particulelor de praf sunt de ordinul micrometrilor;
  • Tehnologie – unde toleranțele sunt de ordinul micrometrilor.

Acestea fiind spuse, micrometrele exterioare sunt instrumente esențiale pentru măsurători de mare precizie, unde nu sunt permise nici cele mai mici erori de citire. 

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro
vopsea

Ultimele