Știm despre diabet că este o boală care se datorează deficitului absolut sau relativ de insulină, precum și rezistenței la acțiunea acesteia. Iata cum poți preveni complicațiile diabetului.
Consecințele sunt creșterea nivelului glicemiei, care nu numai că provoacă diverse simptome pe termen scurt, însă nivelul constant crescut al glucozei alterează ireversibil proteinele celulare.
Din acest motiv, un diabet necontrolat pe termen lung predispune la complicații severe, care scad calitatea vieții și cresc mortalitatea.
Ce complicații provoacă diabetul?
Printre acestea, se numără:
– complicațiile cardio-vasculare, persoanele ce suferă de diabet au risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral, mai ales atunci când asociază și alți factori de risc, precum obezitatea, fumatul, dislipidemia (nivel crescut al trigliceridelor și colesterolului în sânge)
– afectarea vaselor de sânge în periferie presupune insuficiență arterială, manifestată prin modificări la nivelul membrelor inferioare, precum decolorarea tegumentelor, pierderea părului, absența pulsului, mâini și picioare reci
– renale – nefropatia diabetică, ce apare prin afectarea vaselor mici din rinichi. Acest lucru va reduce capacitatea rinichilor de detoxifiere a organismului și eliminare a reziduurilor, ajungându-se până la insuficiență renală. Totodată, afectarea lor poate contribui la creșterea tensiunii arteriale.
– neurologice – neuropatia diabetică, ce se manifestă la nivelul membrelor inferioare cu pierderea sensibilității, deformări ale degetelor și articulațiilor, dar și ulcere neuropatice, nedureroase, dar care predispun la infecții severe.
Acestea apar ca un crater rotund, roșiatic, la nivelul picioarelor, care nu se vindecă în timp și poate produce secreții.
Sunt foarte periculoase, chiar dacă nu dau niciun fel de durere, de aceea, verificarea constantă a picioarelor și tălpilor este foarte importantă, pentru detectarea și tratarea precoce a acestora.
– complicații de natură oftalmologică: reducerea vederii (scăderea acuității vizuale), cataractă și mai ales retinopatie diabetică. Controlul oftalmologic anual este esențial la pacienții diabetici.
Alte complicații implică scăderea auzului, infecții ale cavității bucale și chiar alterarea sănătății mintale.
Care sunt țintele glicemiei?
Menținerea unui nivel glicemic normal este esențial pentru oprirea progresiei bolii. Glicemia normală trebuie să se situeze între 80-126 mg/dl a jeun (înainte de masă) și nu trebuie să depășească 180 mg/dl după mese.
De aceea, verificarea constantă a glicemiei cu ajutorul glucometrului are un rol esențial în menținerea unui control bun al bolii.
La persoanele care suferă de diabet insulino-dependent, acest lucru este absolut necesar, deoarece administrarea insulinei se face în concordanță cu nevoile bazale ale organismului și cu consumul de carbohidrați.
Este recomandat să îți verifici nivelul glicemiei dimineața, la trezire, apoi înainte de masă, la 2 ore după masă și seara, înainte de culcare.
Nivelul Hemoglobinei A1C are rolul de a arăta concentrația glucozei pe ultimele 3 luni, fiind un instrument util, care verifică gradul de control al glicemiei în timp.
Aceasta se poate doza prin analize de sânge, recomandate de medic.
Cum poți preveni complicațiile diabetului?
Un stil de viață sănătos are un rol incontestabil în controlul bolii pe termen lung. Un diabet de tip 2 incipient poate regresa odată cu modificările stilului de viață, presupunând scăderea în greutate, asociată cu o dietă sănătoasă și activitate fizică, chiar și în absența tratamentului medicamentos.
Scăderea în greutate are rolul principal, obezitatea contribuind la creșterea riscului cardio-vascular chiar și independent de diabet.
Studiile arată că reducerea greutății corporale cu 10-15% au dus la scăderea nivelului glicemic, iar la pacienții obezi care au efectuat intervenții chirurgicale gastrice în scopul slăbitului s-a identificat scăderea glicemiei chiar înainte de reducerea greutății.
Activitatea fizică este de asemenea extrem de importantă, fiind recomandate cel puțin 60 de minute de activitate fizică de tip aerobic și de rezistență pe săptămână, distribuite în mai multe zile. Mersul pe jos în fiecare zi are efect benefic.
Modificările meselor trebuie să cuprindă adoptarea unei diete bazate pe fructe și legume, cereale, nuci și leguminoase, pește, dietă de tip mediteranean și renunțarea la carne roșie și procesată, dar și la grăsimi saturate.
Oprirea fumatului și consumul redus de alcool au, de asemenea, un rol important în menținerea controlului asupra bolii.
Cum recunoști semnele hiperglicemiei?
Iată care sunt semnele nivelului crescut de glucoză:
– oboseala extremă
– setea continuă și necesitatea de a bea foarte multă apă
– poliuria (urinat foarte frecvent)
– tulburări de vedere.