Stimulatorul cardiac este un dispozitiv de mici dimensiuni care este implantat la nivelul pieptului pentru a ajuta la menținerea în limite normale a pulsului sau a bătăilor inimii.
În funcție de problema prezentată și de rolul pe care îl va avea, stimulatorul cardiac poate fi temporar sau permanent și poate fi împărțit în trei tipuri specifice, fiecare tip trimițând impulsuri electrice către diferite camere ale inimii.
Pentru a crea o imagine mai clară a acestui dispozitiv și pentru a răspunde pe scurt la câteva potențiale întrebări, în continuarea articolului vom discuta despre rolul stimulatorului, cazurile care pot necesita implantarea lui și nu în ultimul rând beneficiile acestuia.
Care este rolul stimulatorului cardiac?
Inima poate fi descrisă în termeni simpli ca fiind o pompă împărțită în patru camere, care ajută la propulsarea sângelui în întregul organism.
Pentru a realiza aceasta acțiune, cele patru camere ale inimii se contractă și se relaxează într-un anumit ritm, ajutate de către impulsurile electrice de la nivelul inimii. Acestă mișcare de relaxare și contracție determină ritmul cardiac sau pulsul și afectează felul în care sângele este pompat în organism.
Atunci când impulsurile electrice nu mai funcționează corespunzător ritmul cardiac poate deveni prea lent, prea accelerat sau chiar haotic, afecțiunea purtând numele de aritmie.
Deoarece aritmia poate fi de mai multe tipuri și poate duce la anumite complicații mult mai severe, stimulatorul cardiac este montat pentru a trimite semnale electrice corecte, menite să mențină ritmul cardiac în limite normale (60-80 de bătăi pe minut în stare de repaus).
Cine are nevoie de un stimulator cardiac?
Acest dispozitiv este recomandat persoanelor care au un ritm cardiac neregulat care nu răspunde la alte tipuri de tratamente, cum ar fi de exemplu cel medicamentos.
Câteva dintre afecțiunile care ar putea beneficia de pe urma unui stimulator cardiac includ:
- Insuficiența cardiacă;
- Boala de nod sinusal;
- Bloc atrio-ventricular complet;
- Fibrilație atrială cu disfuncție de nod sinusal etc.
Beneficiile oferite în urma montării unui stimulator cardiac
Dacă suferi de aritmie care nu este tratată atunci corpul și creierul tău ar putea primi o cantitate necorespunzătoare de oxigen, deoarece inima nu poate pompa eficient sângele în întregul organism. Ca urmare a acestei probleme, este posibil să prezinți anumite simptome specifice cum ar fi oboseală cronică, stare de amețeală, leșin și așa mai departe.
Unul dintre beneficiile implantării unui stimulator cardiac este acela de a ameliora simptomele prezentate și de a creste calitatea vieții prin menținerea unui ritm cardiac corespunzător.
Un alt beneficiu este asociat cu insuficiența cardiacă. Dacă prezinți această afecțiune atunci implantarea unui astfel de dispozitiv poate încetini progresul bolii, ceea ce înseamnă că vei fi internat mai rar iar inima îți va funcționa mai bine în general.
Deoarece unele stimulatoare cardiace pot avea rol și de defibrilator, ele pot trimite impulsuri specifice de șoc către inimă în cazul în care prezinți tahicardie ventriculară, o problemă care poate fi fatală. Ca urmare, un beneficiu semnificativ al stimulatorului cardiac este reprezentat de faptul că îți poate salva viața în anumite situații.
Ce trebuie reținut însă, este că stimulatorul cardiac poate prezenta și anumite riscuri și complicații, la fel ca orice altă intervenție de acest tip. Din acest motiv, medicul va lua în considerare toate riscurile stimulatorului cardiac și beneficiile oferite și le va compara pentru a determina dacă ești eligibil pentru această procedură sau nu.
Dacă ai bătăi de inima neregulate atunci intră în legătură cu cel mai apropiat centru de specialitate în acest domeniu și programează-te pentru o consultație, medicii de acolo putând să îți evidențieze cu exactitate afecțiunea prezentată și tratamentul corespunzător.