sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăComunicate de presa7 modificări ale corpului tău care apar în săptămâna 5 de sarcină

7 modificări ale corpului tău care apar în săptămâna 5 de sarcină

Săptămâna 5 de sarcină este importantă atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Tocmai ai constatat că ți-a întârziat menstruația? În curând vei începe să simți primele simptome ale sarcinii, căci în acest timp copilul tău, denumit oficial embrion, începe să capete o formă distinctă. În săptămâna 5 de sarcină încep să se formeze creierul copilului, măduva spinării, inima și alte organe vitale. 

Chiar dacă pentru cei din jur nu sunt modificări vizibile, o viitoare mămică va resimți toate modificările corpului la interior. În această săptămână se petrec o mulțime de transformări hormonale și este posibil să observi că încep să se intensifice simptome de sarcină mai puțin plăcute. Află aici despre săptămâna 5 de sarcină și despre cele mai importante modificări care se pot resimți la nivelul corpului! 

1. Stări de greață cu sau fără vărsături 

Greața din timpul sarcinii, însoțită sau nu de vărsături, poartă denumirea și de greață „matinală”, însă poate apărea oricând în timpul zilei și al nopții. În săptămâna 5 de sarcină crește concentrația de estrogen și progesteron, ceea ce determină stomacul să proceseze mai lent alimentele pe care le consumi. 

Totodată, în această săptămână, corpul tău se confruntă cu creșterea sensibilității la mirosurile puternice, precum cele de mâncare, de parfum sau fum de țigară, ceea ce accentuează și mai mult senzația de vomă. Tocmai din această cauză, unele femei pot avea apetitul foarte scăzut în această perioadă, pe când altele simt nevoia de a consuma anumite alimente, așa cum sunt murăturile. 

2. Sensibilizarea și mărirea volumului sânilor 

O altă modificare corporală care apare în săptămâna 5 de sarcină este și sensibilitatea sânilor. Mai mult, sânii pot fi unul dintre principalele semne că ești însărcinată. Chiar după două sau trei săptămâni de la concepție, modificările hormonale pot determina sânii să devină mai sensibili sau chiar dureroși. De asemenea, aceștia se măresc ca și volum, motiv pentru care îi vei simți mai plini și mai grei.  

3. Nevoia de a urina mai des 

Nevoia de a urina mai des, în special în timpul nopții, va crește semnificativ începând cu săptămâna 5 de sarcină. Acest lucru se întâmplă deoarece rinichii sunt printre primele organe care își intensifică activitatea în timpul sarcinii, de aici și apariția urinărilor frecvente. 

4. Stări de oboseală accentuată 

În săptămâna 5 de sarcină, senzația de oboseală se va resimți din plin. Aceasta este cauzată de schimbările care apar la nivel hormonal, dar și de scăderea nivelului de glucoză din sânge. În plus, tensiunea arterială scade în această etapă a sarcinii, în timp ce producția de sânge crește. Toate acestea te pot face să te simți vlăguită de energie. 

5. Apariția crampelor abdominale și balonarea 

Deși crampele abdominale sunt specifice săptămânii a patra de sarcină, unele femei le pot resimți în continuare și în săptămâna a cincea. Dacă acestea persistă și devin aproape insuportabile, este recomandată vizita la medic. 

6. Aversiunea sau pofta pentru anumite alimente 

În timpul sarcinii, pot apărea tot soiul de schimbări la nivel olfactiv. De pildă, poți descoperi că mirosul alimentelor prăjite sau aromă de cafea îți provoacă greață. De cealaltă parte, pot apărea și pofte pentru anumite mâncăruri. Toate acestea se întâmplă din cauza modificărilor hormonale din corp, cu atât mai mult în primul trimestru de sarcină, când toate aceste senzații sunt mult mai accentuate. 

7. Schimbări de dispoziție 

Modificările hormonale pot contribui și la schimbări radicale de dispoziție în această etapă a sarcinii, de la starea de râs la cea de plâns și viceversa. Toate acestea sunt, însă, perfect normale, așa că nu trebuie să te îngrijorezi dacă ți se schimbă brusc dispoziția. 

Acestea sunt, în linii mari, cele mai importante modificări suferite de corpul unei viitoare mămici în săptămâna 5 de sarcină. Cele mai prețioase sfaturi pe care le poți primi în această perioadă sunt acelea de a te odihni suficient, de a evita suprasolicitarea fizică și stresul, de a petrece cât mai mult timp în natură și de a urma un program zilnic de exerciții fizice ușoare, care te ajută în dezvoltarea tonusului și în menținerea greutății. Pentru o sarcină sănătoasă, urmează însă sfaturile medicului specialist! 

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro
vopsea

Ultimele