Eutanasia este cu adevărat un paradox. Pe cât de imorală pare această procedură, pe atât de plină de altruism este. Nimic nu poate fi mai dureros decât luarea unei astfel de decizii.
Câinele tău este singurul ce te iubește necondiționat. Alături de el ai trăit clipe de neuitat și momente fericite ale vieții. Însă, vine și timpul când trebuie să te desparți de el. Uneori fiind chiar decizia ta.
Decizia de a-ți eutanasia câinele este groaznică. Doar că în unele cazuri trebuie să dai la o parte egoismul și să-i oferi liniște patrupedului tău, în loc de durere.
Lăsând la o parte dorința de a ține blănosul cât mai mult aproape de tine, viața poate fi crudă și singura soluție pentru acesta este eutanasierea. Veterinarii aleg să comunice această opțiune proprietariilor, mai ales când este vorba despre o boală incurabilă, caz în care ținerea sa în viață doar i-ar prelungi agonia.
Eutanasierea – eliberare pentru patrupedul tău
Eutanasierea nu se realizează de către oricine și oricând. Medicul veterinar se va ocupa de tot demersul. Însă, înainte de procedura propriu-zisă, se vor realiza analize complete de sănătate ale câinelui, pentru a identifica:
- Posibilitatea de îmbunătățire a vieții;
- Dacă există tratament pentru afecțiune;
- Procentul de reușită a tratamentului.
Cu siguranță este o problemă controversată. Există multe opinii pro și contra. Doar că binele câinelui trebuie pus mai presus de iubirea ta față de el. Doar prelungindu-i viața, în anumite situații, îi prelungești agonia și suferința.
O astfel de opțiune se comunică proprietarilor în cazurile speciale:
- Starea de sănătate a patrupedului este compromisă și ireversibilă – fără a exista o posibilitate de administrare a analgezicelor și sedativelor;
- Starea de sănătate psihică a blănosului amenință viețile celor din jur, iar comportamentul nu poate fi corectat;
- În urma unui accident îngrozitor, unde nu mai există șanse de supraviețuire fără ajutorul aparatelor.
După cum observi, motivele pentru care se recurge la eutanasiere caine sunt cu totul și cu totul speciale. Un câine sănătos nu va fi supus la așa ceva. Mai mult decât atât, eutanasierea este o procedură ce nu crează durere.
Cum se realizează eutanasierea la câini?
Dacă te-ai hotărât în legătură cu eutanasierea și-ți dorești ca animăluțul tău să nu sufere mai mult decât o face, atunci JoyVet te poate ajuta cu acest proces.
Este o situație extrem de dureroasă și dificilă de manevrat. Însă cu medicii specialiști de JoyVet, te poți asigura că prietenul tău blănos nu va mai suferi niciodată. Astfel, este necesar să știi prin ce va trece cățelul.
După cum am menționat și în rândurile anterioare, eutanasierea nu doare. Medicii veterinari oferă sedative ușoare. Câinele nu va mai simți durere sau nervozitate.
Ulterior, veterinarul va injecta un anestezic puternic. Patrupedul tău își va pierde conștința, iar în următoarele secunde va intra în stop cardiorespirator. Desigur, el nu a simțit nici o durere, ci doar eliberare de sub lanțurile suferinței.
În cele din urmă, este important să fii lângă câinele tău în ultimele clipe din viața sa. Astfel, el va adormi liniștit și împăcat, dar mai ales fericit.