sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăCulturaVinul în cultura românească

Vinul în cultura românească

Vinul, această licoare atât de parfumată, cu sclipirile ei rubinii şi aurii, a fost prezent în cultura românească, încă din cele mai îndepărtate timpuri. Menţionarea acestui element în cronici, scrieri şi povestiri dintre cele mai variate, ne confirmă faptul că poporul român şi-a marcat prin prezenţa vinului, momentele importante ale existenţei şi istoriei.

Sărbătorile satului românesc

Sortimentele de vinuri produse şi oferite pe piaţa de specialitate de Crama Zoreşti – Dealu Mare, nu doar că ne răsfaţă cu buchete unice, punctate discret de gusturi diafane şi izuri delicate de fructe, flori şi condimente, dar ne amintesc şi de importanţa pe care această licoare a avut-o în cadrul satului românesc.

Astfel, sărbătorile podgoriilor, culesul şi zdrobitul strugurilor, aduc o importantă încărcătură socială şi tradiţională, având la bază producerea rubiniului vin. Vinul îşi asigură prin aceste fenomene sociale, un rol foarte important în cadrul culturii româneşti, transferându-se din acest punct,  către latura religioasă, acolo unde vinul roşu deţine una dintre cele mai mari şi importante încărcături spirituale.

Importanţa vinului în cadrul tainelor religioase

Atunci când analizăm palierul religios, constatăm că vinul roşu deţine  rolul esenţial în euharistie, reprezentând sângele lui Isus, pe care creştinii îl primesc odată cu sfânta taină a împărtăşaniei. În cadrul ritualurilor bisericeşti, vinul roşu este prezent în ceremoniile de căsătorie, în pomenirea celor trecuţi în nefiinţă şi la slujbele de înmormântare. Vinul, simbol al vieţii de aici şi de dincolo, devine astfel filonul care străbate toate ritualurile creştine, făcând legătura între umanitate şi divin, întrea lumea de aici şi cea de dincolo. Astfel, această licoare produsă din rodul pământului şi cu truda omului, pare să înglobeze în ea puteri miraculoase, gata să ne sprijine în orice context al vieţii noastre. În acest parcurs al vinului în cultura românească, au luat naştere sortimente de vin de o calitate superioară impresionantă, ca un omagiu adus cultului pe care neamul românesc îl aduce acestei licori mirifice. Sortimentele produse sub semnătura Crama Zoreşti – Dealu Mare, ne vorbesc despre calitate şi valoare.

Vinul în bucate

Caracterizaţi de o gastronomie foarte concentrată şi garnisită cu gusturi şi arome intense, nu am întârziat niciodată în a ne înnobila ospeţele cu pocaluri pline cu vin rubiniu, de a stinge iuţeala pastramelor cu aroma unică a mustului şi de a ne pregăti bucatele pentru sărbători împresuraţi de aroma fină a vinului fiert.  Bucătăria românească adoptă puterea gustului, preferă fermitatea în farfurie şi susţine combinaţii îmbietoare între cărnuri suculente de vânat, tocăniţe bine asezonate şi iahnii clocotite la foc moderat, cu un pahar de vin bine ales, după aspect, aromă şi gust. Crama Zoreşti – Dealu Mare, apelând la rodul fin al viţei-de-vie şi la ultimele tipare în materie de tehnologie, îşi răsfaţă degustătorii cu sortimente dintre cele mai variate, în care se împletesc tradiţia, valoarea şi gustul unic.


© Crama Zoreşti – Dealu Mare

Com. Vernești, Jud. Buzău
www.zoresti.ro; www.vinurizoresti.ro

Urmăriți-ne pe Facebook

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro
vopsea

Ultimele