Bateriile au devenit indispensabile în viața de zi cu, asta deoarece e nevoie de ele pentru diverse activități în jurul casei, cât și pentru a pune în funcțiune vehicule electrice de mici sau mari dimensiuni. În general, bateriile pot fi clasificate în diferite categorii și tipuri, în funcție de compoziția lor chimică, dimensiune, factorul de formă, dar și în funcție de cazurile de utilizare.
În primul rând, există două mari categorii de baterii:
- baterii primare
- baterii secundare
Ce sunt bateriile primare?
Bateriile primare sunt acele baterii care nu pot să fie reîncărcate odată ce energia lor a fost epuizată. Bateriile primare sunt formate din celule electrochimice a căror reacție electrochimică nu poate fi inversată.
Acest tip de baterii este utilizat în mod normal pentru aplicații de sine stătăoare unde încărcarea nu este posibilă. Aceste aplicații sunt, de obicei, concepute pentru a consuma o cantitate cât mai mică de energia pentru ca bateria să reziste o perioadă cât mai lungă de timp, cum ar fi: telecomenzi, jucării pentru copii, lanterne, ceasuri de mână etc. Cele mai populare baterii primare sunt bateriile alcaline, care au o energie specifică ridicată și sunt ecologice, rentabile și nu se scurg chiar și atunci când sunt complet descărcate. Dezavantajul bateriilor alcaline este curentul de sarcină scăzut care limitează utilizarea acestuia la dispozitive cu cerințe de curent reduse, cum ar fi telecomenzi, lanterne și dispozitive portabile de divertisment.
Ce sunt bateriile secundare?
Bateriile secundare sunt baterii cu celule electrochimice ale căror reacții chimice pot fi inversate prin aplicarea unei anumite tensiuni bateriei în sens invers. Denumite și baterii reîncărcabile, celulele secundare, spre deosebire de celulele primare, pot fi reîncărcate după ce energia acumulată a fost consumată.
Aceste baterii sunt de obicei utilizate pentru aplicații cu consum mare de energie sau în cazurile în care costurile de utilizare a bateriilor primare ar fi mult prea mare. Bateriile secundare de capacitate mică sunt folosite pentru a alimenta dispozitive electronice portabile, cum ar fi telefoanele mobile și alte gadgeturi și aparate, în timp ce bateriile de mare capacitate sunt utilizate pentru alimentarea diverselor vehicule electrice și pentru alte aplicații cu consum ridicat, cum ar fi nivelarea sarcinii în generarea de energie electrică. Ele sunt, de asemenea, utilizate ca surse de alimentare autonome, alături de invertoare, pentru a furniza energie electrică. Deși costul inițial al achiziției bateriilor reîncărcabile este întotdeauna mult mai mare decât cel al bateriilor primare, acestea sunt cele mai rentabile pe termen lung.
Bateriile secundare se clasifică în funcție de chimia lor. Acest lucru este foarte important deoarece chimia determină unele dintre cele mai importante atribute ale bateriei, inclusiv energia, durata de viață, durata de valabilitate și costul.
Tipuri de baterii reîncărcabile folosite cu precădere:
- Litiu-ion (Li-ion)
- Nichel Cadmiu (Ni-Cd)
- Hidrură de nichel-metal (Ni-MH)
- Plumb-acid (baterie cu gel)
Cum alegi tipul de baterie potrivit?
În primul rând, atunci când optezi pentru un anumit tip de baterie, trebuie să ții cont de câteva criterii importante:
- cantitatea de energie care poate fi stocată
- rata maximă de descărcare
- temperatura la care va funcționa dispozitivul (siguranță)
- durabilitatea ciclului de viață (numărul de încărcări și descărcări)
- costul
Legat de cost, este foarte important ca bateria să fie una de calitate, însă nu trebuie să depășească performanța de care ai nevoie. De exemplu, atunci când trebuie să dotezi o mașină electrică de tuns iarba cu o baterie, puterea acesteia nu trebuie să fie la fel de mare ca în cazul unor baterii industriale, utilizate pentru punerea în funcțiune a unor utilaje care trebuie să tracteze greutăți mari.
Utilizarea bateriilor ca alternativă la electricitate vine și cu o serie de beneficii pe care merită să le iei în calcul:
- permite o mai bună utilizare a energiei regenerabile
- factor de protecție ridicat
- mai puțin dependență față de rețea
- reduce amprenta de carbon
- minimizarea facturilor la electricitate
Alegerea unui furnizor de baterii, mai ales atunci când este vorba despre investiții semnificative, trebuie să fie o decizie asumată și documentată. În cazul în care ai nevoie de baterii pentru a utiliza la capacitate maximă vehicule de mari dimensiuni sau chiar utilaje industriale, trebuie să te asiguri că bateriile sunt calitative și că au o capacitate corespunzătoare cu nevoile pe care trebuie să le îndeplinească.