Cu toții cunoaștem pe cineva, în cercul nostru relațional restrâns, care are nevoie periodic de o mașină, motiv pentru care întreabă în jurul său prietenii dacă-l pot ajuta. Cu siguranță te confrunți și tu cu această situație, motiv pentru care nu ți-ar prinde rău să cunoști câteva elemente de precauție ce te ajută să eviți orice potențială problemă ce poate să derive dintr-un astfel de împrumut.
Dacă ai decis să-i oferi mașina prietenului tău pe o anumită perioadă de timp, felicitări! Ești un prieten de nădejde, pe care cei apropiați se pot baza cu toată încrederea atunci când au nevoie.
Dincolo de prietenia ta și de gestul demn de apreciat, trebuie să ții cont de câteva măsuri de precauție, pentru ca experiența ta să nu fie una neplăcută și să nu ajungi să strici o relație de prietenie, poate veche de ani de zile, din cauza unor greșeli ce ar putea fi evitate cu brio, dacă ești atent la aceste detalii, înainte de a oferi mașina spre împrumut.
Iată ce trebuie să știi:
1. Verifică valabilitatea asigurării auto
Dacă nu obișnuiești să întocmești polițe anuale, există riscul să uiți de data la care-ți expiră polița de asigurare, din cauza problemelor și grijilor de zi cu zi.
Din nefericire, nu-ți poți asuma riscurile ce pot deriva dintr-o astfel de neglijență. Evită să-ți expui prietenul unui astfel de pericol și efectuează o verificare asigurare auto pe Asigurări Contactless. Legea prevede sancțiuni aspre pentru șoferii surprinși fără o poliță de asigurare valabilă și există, de asemenea, pericolul de a fi implicat într-un accident rutier cu daune materiale foarte costisitoare ce ți se pot imputa.
2. Nu ignora martorii de la bord
Dacă ai martori aprinși la bord ce indică potențiale probleme la motor, la baterie sau alte avertismente de acest tip ce rămân în alertă, nu împrumuta mașina până nu o duci la o revizie pentru a descoperi cauza pentru care ți se ridică aceste semnale de alarmă.
Nu uita că orice mică defecțiune poate fi remediată cu mai puțină cheltuială și efort mai redus, dacă este descoperită din timp și dacă specialiștii se ocupă de ea ca la carte. Evită să împrumuți mașina în această stare și, desigur, nici tu nu mai circula cu ea.
3. Asigură-te că are anvelope adaptate sezonului
Dacă prietenul tău îți cere mașina în mijlocul verii sau, din contră, iarna, ai grijă ca aceasta să fie dotată corespunzător. Nu uita că anvelopele adecvate anotimpului nu doar că te scapă de amenzile oamenilor legii, dar cresc și gradul de siguranță conferit de mașină șoferului și pasagerilor.
Șofatul decurge în condiții optime cât timp mașina are dotările adecvate temperaturilor de afară, respectiv i s-a efectuat la timp schimbul de cauciucuri.
4. Nu uita de trusa de prim ajutor
Pe lângă faptul că trebuie deținută în mod obligatoriu, trusa de prim ajutor poate să facă diferența între viață și moarte, într-o anumită situație nedorită.
Desigur că nu vrei ca prietenul tău să aibă nevoie de ea, dar în calitate de om care ții la acesta, este de obligația ta morală să te asiguri că aceasta există și că este în stare perfectă de a fi folosită.
În concluzie, înainte de a împrumuta mașina unei persoane apropiate, nu uita să verifici valabilitatea poliței de asigurare, eventualele defecțiuni semnalate de martorii de la bord, doteaz-o cu anvelopele potrivite anotimpului și, în cele din urmă, asigură-te că trusa de ajutor există și este utilizabilă în orice moment.
Sursă foto: freepik.com