Pentru orice afacere, aspectul legal este un element imperios necesar în orice țară. Fiecare dintre noi își dorește să își desfășoare activitatea în limitele legii, motiv pentru care stă în responsabilitatea noastră să ne informăm corespunzător cu privire la fiecare aspect în parte. În această categorie intră și întregul proces de înființare a unei firme, care poate să dureze mai mult sau mai puțin, după caz și în funcție de experiența pe care fiecare dintre noi o are. Așa cum este de așteptat, întregul proces este mult mai rapid în momentul în care știm, de la bun început, care sunt documentele și pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a finaliza activitatea de infiintare firma. Cu scopul de a veni în ajutorul tău, am pus la punct un ghid cuprinzător cu privire la tot ceea ce trebuie să știi, încă de la bun început!
Ai nevoie de dovada rezervării denumirii
Pentru a putea să îți înființezi propria firmă, ai nevoie de documentele necesare pentru completarea dosarului de înregistrare. Printre acestea se numără și cel prin care poți dovedi rezervarea denumirii. La rândul lui, acesta se obține direct de la biroul de rezervări de denumiri pe care îl regăsești în interiorul Oficiului Registrului Comerțului Județean sau cel al Municipiului București. Pentru asta, poți obține formularul direct online sau de la sediul biroului, pe care să-l completezi și să îl depui pentru validare.
Ai nevoie de dovada unui sediu social
Un alt pas pe care este imperios necesar să îl urmezi atunci când vorbim de procesul de infiintare firme este reprezentat de sediu social. Fiecare afacere are nevoie de unul, întrucât aici va fi locul în care își va desfășura activitatea. Pentru asta, ai nevoie fie de un contract de proprietate (în cazul în care ești proprietarul imobilului care va fi utilizat pe post de sediu social), fie de un contract de închiriere (în cazul în care imobilul va fi închiriat) și de acordul vecinilor. În același timp, atunci când contractul este unul de închiriere sau de subînchiriere, acesta se impune să fie înregistrat la organele fiscale, astfel încât să fie o dovadă legală din toate punctele de vedere.
Ai nevoie de un certificat de la ANAF care să ateste faptul că pe imobilul respectiv nu sunt înregistrate alte sedii sociale
Fie că urmezi un proces de infiintare SRL sau infiintare PFA, este imperios necesar să ai un certificat provenit de la ANAF prin care să se ateste faptul că imobilul nu are asupra sa alte sedii sociale înregistrate. Pentru a obține această dovadă, este imperios necesar să înregistrezi o cerere direct la ANAF, care să ateste faptul că sunt respectate toate condițiile legale. Mai mult decât atât, va trebui să completezi o declarație pe proprie răspundere, în special atunci când imobilul respectiv se află în proprietatea ta. De asemenea, vei avea nevoie de o declarație asemănătoare, în formă autentică, autentificată de un notar public, prin care să se ateste faptul că sunt respectate condițiile impuse, chiar dacă asupra imobilului sunt înregistrate mai multe sedii sociale.
Ai nevoie să stabilești obiectivul de activitate
În cazul în care ai la dispoziție toate documentele menționate până la momentul actual, următorul pe listă este actul constitutiv. Acesta te va ajuta foarte mult în întregul proces de inregistrare firma, întrucât reglementează multe aspecte ale firmei, printre care se numără obligațiile și drepturile asociațiilor și cele ale administratorului. Încă de la bun început, este esențial să menționăm faptul că persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni împotriva patrimoniului nu pot fi clasificate drept fondatori ai unei firme. În mod echivalent, vorbim aici și despre persoanele care au fost condamnat pentru infracțiuni de corupție, de fals în înscrisuri, de delapidare sau de evaziune fiscală care, la rândul lor, nu pot fi considerate a fi fondatori ai societății comerciale.
Virează capitalul social într-un cont nou
Atunci când îți deschizi o firmă, ai nevoie de un capital social pe care să îl utilizezi în special pentru documentele viitoare. În acest caz, este esențial să păstrezi chitanța doveditoare, prin care să se ateste această etapă. În ceea ce privește un SRL, capitalul social minim se ridică la 200 RON. Astfel, întregul proces de inregistrare firme este unul accesibil pentru mulți dintre noi, ceea ce face posibil pentru toți să ne putem bucura de beneficiile afacerii noastre.
Optează pentru cunoașterea tuturor informațiilor de care ai nevoie pentru a-ți construi o afacere de la bun început, astfel încât să te bucuri de rezultatele scontate!