Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, i-a adresat o serie de întrebări candidatei pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.
Audierea fostului ministru de externe italian a avut loc luni seară, în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Parlamentul European salută angajamentul dvs. pentru regândirea strategică a politicilor Uniunii noastre la nivel global şi sunt convins că Parlamentul vă va susţine în eforturile dvs. Acum, însă, uitându-ne către Orientul Mijlociu şi crizele care apar peste tot, se pare că am ajuns la un nivel foarte acut în ceea ce priveşte securitatea europeană pentru aprovizionarea cu energie. După ultima vară care a înregistrat cea mai severă criză în conflictul israeliano-palestinian, probabil săptămâna viitoare veţi merge la Conferinţa Donatorilor de la Cairo. Ce urmează după aceasta? Aţi spus şi salut propoziţia dvs. conform căreia Europa trebuie să fie un actor şi nu un plătitor în această regiune. Care este strategia dvs. pentru negocierile de pace şi care este strategia de pe urma căreia să obţinem pace în Orientul Mijlociu?”
În răspunsul său, candidata la funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene a subliniat faptul că UE trebuie să fie prezentă în Orientul Mijlociu, fiind pentru prima dată când toate părţile implicate solicită acest lucru: „Văd rolul meu ca o facilitare a acestui dialog şi cred că procesul de pace ar putea să se lanseze în momentul în care există o dorinţă politică de a găsi o soluţie la acest conflict. Modalităţile tehnice de a-l soluţiona există, problema este voinţa politică şi conducerea politică. De aceea eu consider că rolul nostru e de a pune presiune politică. Suntem într-adevăr actori cu oarecare pârghii din punct de vedere financiar şi am putea să avem stimulente interesante.”
Evaluările post-audiere arată faptul că Federica Mogherini nu va întâmpina dificultăţi în obţinerea avizului din partea eurodeputaţilor din Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. (S.M.)