Painea pe care o cunoastem astazi este deseori un preparat nelipsit de la mesele in familie. In functie de regiune, painea este coapta sub diverse forme, de la cea clasica din faina alba des intalnita pe mesele romanilor, pana la foccacia italiana cu ierburi aromate sau bagheta frantuzeasca care face cele mai satioase sandvisuri.
Tu stiai ca prima paine a fost preparata in epoca neolitica, in urma cu aproape 15.000 de ani? In acea perioada piatra era folosita ca instrument in toate scopurile ei practice. Astfel, a fost folosita pentru saparea pamantului pentru lucrari agricole, pentru taierea culturilor si apoi pentru macinarea cerealelor cu scopul de a produce faina pentru paine.
Mai departe, aceasta faina a fost amestecata cu apa, modelata sub forma rotunda si apoi a fost gatita pe o piatra mare, plata, pe foc. Acesta a fost inceputul traditiei de coacere a painii, atat obisnuita si practicata in prezent in intreaga lume.
Pana in anul 600 i.Hr., in Grecia se construiau cuptoare pentru paine destul de asemanatoare cuptoarelor noastre actuale pentru pizza, ceea ce a permis coacerea mai multor preparate simultan.
Faina utilizata era totusi un amestec aspru, in principal orz si alte cereale nerafinate, graul fiind scump si rar la acea vreme.
Descoperirea ca graul va imbunatati foarte mult textura painii a schimbat pentru totdeauna fabricarea painii, renuntand definitiv la ingredientele nerafinate.
Fabricarea painii era o profesie respectata si nobila deoarece casele nu aveau cuptoare proprii, brutarul fiind singurul care putea coace paine pentru oamenii satelor.
In Evul Mediu, mierea si fructele uscate au fost adaugate pentru a produce o paine dulce care a condus la nasterea prajiturilor pe care le cunoastem astazi.
Sosirea europenilor in America la mijlocul anilor 1400 a dus la descoperirea faptului ca zaharul, care era la mare cautare in Europa, era foarte raspandit si cultivat in Insulele Caraibelor. Disponibilitatea zaharului alatrui de cacao pentru lumea larga, a permis dezvoltarea unei proces de coacere mai fin.
In secolul al XIX- lea a luat nastere prima carte de bucata cu retete pentru coacere, iar oamenii obisnuiti au inceput sa aiba sobe in casele lor.
Secolul al XX-lea a avut un mare impact asupra coacerii. Astfel, dezvoltarea refrigerarii, la inceput pentru producatorii de alimente si apoi pentru piata interna, a permis un control suplimentar asupra ingredientelor, depozitarii si conservarii. Acest lucru a avut un efect si asupra disponibilitatii ingredientelor, iar sezonalitatea a incetat sa fie o problema la fel de mare pentru brutarii din intreaga lume.
Tehnologia disponibila acum in casele oamenilor este un mare ajutor in procesul de coacere. In prezent, orice gospodina poate face o painica in propria bucatarie folosindu-se de o reteta si de drojdia potrivita.
Si pentru a urma cele mai bune retete pentru o paine reusita, BakingWiz ofera o varietate de retete de coacere a painii, dar si retete pentru prepararea altor delicii coapte. Alege si tu sa prepari ceva savuros la tine in bucatarie si urmeaza retetele video pas cu pas!