joi, iunie 30, 2022
AcasăAdvertorialDe ce punem brazi de Craciun? Aici vei gasi povestea

De ce punem brazi de Craciun? Aici vei gasi povestea

Odata cu sosirea Craciunului, familii intregi plaseaza brazi de Craciun in casele lor, dar de unde vine traditia?

Odata cu sosirea Craciunului,familii intregi plaseaza brazi de Craciun in casele lor, decorati cu lumini, sfere sau alte ornamente care fac aluzie la timp. Este o traditie care are multi ani, dar stiti de unde vine? De ce sa alegeti un pin si nu un alt copac pentru a-l decora?

Originea bradului de Craciun

Din cele mai vechi timpuri si inainte de sosirea crestinismului, copacii si plantele care au ramas verzi pe tot parcursul anului au avut o semnificatie foarte speciala in sezonul de iarna. Oamenii si-au decorat casele cu ramuri de copaci vesnic verzi,plasandu-le pe usi si ferestre. Ei aveau credinta ca aceste frunze ii protejau de vrajitoare, fantome si spirite rele, precum si de boli.

Acest obicei a fost indeplinit de egipteni, romani si celti atunci cand si-au decorat casele si templele. Celtii, la randul lor, credeau ca frunzele acestui copac simbolizau viata eterna. Copac vesnic verde a fost intotdeauna asociat cu prosperitatea si sanatatea. Prezenta Sa in case a reprezentat un fel de binecuvantare.

De unde a inceput traditia bradului de Craciun?

Se crede ca in Germania a inceput acest obicei al bradului asa cum il stim pana in ziua de azi. Prima persoana care a loc un brad de Craciun in casa sa a fost predicatorul Martin Luther in secolul al XVI-lea, potrivit Datelor din Istorie.

Ideea de a pune un brad de Craciun a venit din inspiratia acestui om pentru a vedea, in drum spre casa, stralucirea magica a stelelor intre ramurile copacilor vesnic verzi. A vrut sa recreeze acea scena in casa lui si pentru aceasta a pus lumanari aprinse printre ramurile copacului.

Exista mai multe teorii despre originea bradului  de Craciun. Un altul este ca acest obicei a venit in Germania din Anglia, datorita Sfantului Bonifaciu cand a mers sa predice triburilor pagane din Germania pentru a le converti la crestinism, potrivit datelor.

Cand Sfantul Bonifaciu a ajuns in tinuturile germane, a gasit un grup de pagani pe cale sa sacrifice un copil, in timp ce se inchina unui stejar. Vazand aceasta, Sfantul Bonifaciu plin de furie a taiat stejarul si, spre surprinderea tuturor, un brad tanar a incoltit din el. Sfantul Bonifaciu a luat evenimentul ca simbol al credintei crestine, iar urmasii sai au decis sa decoreze bradul cu lumanari.

Mai exista o legenda. El spune ca intr-o noapte rece de Ajun de Craciun,un taran si familia sa stateau in jurul focului in cabina lor pentru a primi caldura. Deodata, o persoana a batut la usa cautand adapost.

Era vorba despre un baiat sarac care era pierdut si singur. Vazandu-l atat de neprotejat, familia l-a primit si l-au luat pentru a-l hrani, a-l scalda si a-l pune in patul fiului cel mic.

A doua zi dimineata, un cor de ingeri a trezit familia, iar baiatul sarac a devenit nimic mai putin decat Pruncul Isus. Pentru a multumi gestului, copilul Isus s-a dus in gradina cabanei si a taiat o ramura a unui brad si apoi a dat-o ingrijitorilor sai in dar.

Exista mai multe versiuni ale bradului de Craciun, dar cel mai acceptat este cel al lui Martin Luther.

Primele decoratiuni

Astazi decoram brazii de Craciun cu sfere, dar acest lucru nu a fost intotdeauna asa. In Germania de exemplu, brazii timpurii au fost decorati cu obiecte comestibile, cum ar fi turta dulce, mere acoperite cu aur, trandafiri taiati din hartie colorata, napolitane si alte  dulciuri.

De-a lungul timpului, producatorii de sticla au realizat ornamente mici, similare cu cele folosite astazi.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Cele mai citite

comentarii recente