Ca și hârtia, cartonul este fabricat din celuloză, o fibră de lemn. În România, rata de reciclare a hârtiei/cartonului este destul de mică. Tot cartonul poate fi reciclat, cu excepția cartonului murdar. Materialul poate fi refolosit de până la opt ori, după care fibra se degradează. Reciclarea cartonului face posibilă fabricarea de noi ambalaje din carton, cutii de pantofi, cutii pentru ouă, mobilier, obiecte decorative.
Procesul de reciclare și valorficare hârtie carton (ambalaje, produse de uz grafic, ziare etc.) constă în returnarea acestora în ciclul de producție al sectorului hârtie-carton. Hârtia și cartonul recuperat sunt de origine industrială sau casnică. Fibrele reciclate pot fi utilizate în diferite grade în orice sector al industriei hârtiei.
Știai?
- 64% din cartonul ondulat produs este reciclat
- Consumul de carton în România a fost înmulțit cu 7 în 40 de ani.
- 60% din cutii sunt realizate din carton reciclat.
Ciclul de reciclare a cartonului
În primul rând, depozitul de deșeuri colectat este sortat: un pas esențial pentru a asigura reciclarea cartonului.
Pentru a recicla corect cartonul, companiile de reciclare au nevoie ca acesta să fie ambalat în baloturi. La sosirea la centrul de reciclare, balotii de carton sunt scufundați într-un pulper care le transformă în pastă. Elementele nedorite sunt izolate. Fibrele sunt separate în funcție de lungimea lor.
Apoi urmează etapa de purificare și ciclonizare. Când este curată și omogenă, pasta se întinde apoi se presează pentru a face o foaie, iar la final se usucă.
Procesul de reciclare a cartonului
Ciclul de reciclare pentru carton este același cu cel pentru reciclarea hârtiei:
- Sortarea și colectarea selectivă a cutiilor în containere galbene;
- Transport la un centru de sortare;
- Recuperarea și transformarea fibrelor în pastă de hârtie;
- Purificarea pulpei într-un rezervor umplut cu apă;
- Reambalare sub formă de bobine, gata de a fi reutilizate într-o formă nouă.