Cum se fixeaza un substrat pentru fundatii speciale

In ultimii ani s-a inregistrat o dezvoltare rapida a industriei constructiilor si imbunatatiri in toate tehnologiile, masinile si echipamentele pentru a asigura viteza, eficienta si calitatea ridicata a procesului de constructie, iar fixarea unui substrat pentru fundatii speciale nu este o exceptie.

Executia lucrarilor de fundatii speciale necesita nu numai cunostinte speciale legate de mecanica pamantului aplicabile in faza de planificare a proiectelor, cat si o experienta aprofundata in predictibilitatea comportamentului pamanturilor in timpul executiei forajelor sub diveresele metode existente.

De ce are nevoie o echipa pentru reusita:

  • Experienta

Intodeauna siguranta este pe primul loc. Motiv pentru care se vor folosi doar echipamente profesionale;

  • Tehnologii avansate

Investitia in tehnologie aduce rezultate rapide si cel mai important standard de calitate proiectelor;

  • Siguranta respectarii termenilor

Timpul inseamna bani, motiv pentru care este bine sa fie repectati termenii de executie a oricarui proiect de fundatii speciale in parte.

Astfel, exista multe optiuni disponibile pentru a creste rezistenta si a reduce permeabilitatea la apa a substraturilor.

In functie de starea reala a solurilor, aceste fundatii speciale pot fi stabilizate prin diferite metode, cum ar fi:

Metodele fizico-chimice folosite pentru a consolida fundatiil sunt:

  • Cimentarea, care este cea mai eficienta in consolidarea rocilor mari, a nisipului, a pietricelelor si pentru a elimina cavernele formate in sol de fenomenele carstice. Un mortar pe baza de ciment este injectat in sol pentru a obtine performanta necesara. Golurile din masa de sol sunt umplute cu presiunea generata de o pompa prin pomparea mortarului prin tevi perforate. Dupa ce s-a intarit, masa de sol isi mareste rezistenta si reduce drastic permeabilitatea la apa. Durabilitatea solului tratat prin aceasta metoda este afectata de apele subterane, in special de viteza de curgere a acestora;
  • Jet grouting, care presupune amestecarea la presiune inalta a particulelor de sol cu un mortar pe baza de ciment injectat in masa care urmeaza sa fie consolidata;
  • Argila, datorita careia rocile fracturate devin foarte impermeabile. Acest lucru se realizeaza prin injectarea unui amestec de apa si argila in sol sub presiune si lasarea acestuia sa treaca prin gaurile unui tub perforat in sol si sa umple golurile dintre particule si pori, impiedicând astfel apa sa se infiltreze in masa de roca;
  • Bituminarea, care se utilizeaza in cazul solurilor in care metoda standard de injectie nu poate fi folosita din cauza vitezei mari de curgere a apelor subterane. Metoda are doua variante: bituminarea la cald (eficienta in cazul solurilor cu pietris si fracturate) si bituminarea la rece (aplicabila in cazul solurilor nisipoase). In primul caz, se foloseste bitum fierbinte, iar in cel de-al doilea se folosesc masticuri pe baza de bitum.

Astfel, pentru constructii cu regim de inaltime redus si/sau incarcari relative reduse trasmise terenului de fundare, se recomanda fundarea directa pe radiere generale fundate direct pe terenul imbunatatit prin intermediul incluziunilor rigide din beton simplu si a pernei de transfer din piatra sparta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *