Vinul alb este iubit atat de iubit de multi, insa cati stiu cum este produs acesta? Totul incepe, bineinteles, prin alegerea celor mai frumosi ciorchini de struguri albi sau rosii. Se pot folosi inclusiv struguri rosii pentru ca pielita lor nu este folosita in procesul de fermentatie, pielita fiind cea responsabila pentru culoarea vinului.
Totusi, exista cativa factori importanti de care sa se tina cont la culegerea strugurilor, incepand de la momentul optim pentru aceasta actiune. Cat de mult s-au copt strugurii reprezinta un factor care influenteaza foarte mult aroma vinului obtinut. O alta idee este aceea de culegere a strugurilor dimineata sau seara, atunci cand temperaturile sunt mai scazute intrucat pe aceasta cale isi vor pastra prospetimea. In general, strugurii albi se culeg mai devreme decat cei rosii pentru ca acestia din urma sa dobandeasca mai multe arome diferite.
Urmatorul pas este presarea strugurilor, iar sucul obtinut se colecteaza intr-un tank si se adauga dioxid de sulf pentru ca bacteriile sa nu influenteze fermentatia. Sucul proaspat de struguri este dulce, insa in timp zaharul este eliminat natural. Ulterior se adauga drojdii pentru a incepe procesul de fermentatie pentru consumarea zaharului si pentru producerea de alcool.
Este nevoie de circa 14 zile ca vinul alb sa fermenteze, iar acest proces are loc la temperaturi mai scazute in comparatie cu vinul rosu pentru pastrarea aromelor florale delicate. Cat de dulce devine un vin ramane la alegerea producatorilor in functie de dorinte.
Fermentarea malolactica (cea de-a doua fermentare) este necesara pentru obtinerea vinurilor cremoase, precum cele obtinute din struguri de Chardonnay. Dupa acest proces se pot face toate combinatiile posibile pentru obtinerea unui vin grozav. Soiurile de struguri se pot amesteca pentru obtinerea unor cupaje, fie se pot obtine soiuri pure.
Imbutelierea vinului este o alta etapa importanta, fiind necesara evitarea pe cat de mult posibil a expunerii la oxigen si, de regula, se adauga o concentratie redusa de dioxid de sulf pentru a ajuta la conservarea vinului.
De aici nu mai ramane decat un singur pas: comercializarea vinului, iar in cazul celui alb, aceasta etapa este mai scurta in comparatie cu vinul rosu intrucat acesta din urma are o durata de viata mai lunga si adesea se poate invechi.
Daca esti in cautarea unor vinuri albe de inalta calitate, atunci Crama Budureasca poate fi partenerul perfect pentru tine. Foarte putine vinuri produse in tara noastra se pot ridica la cele mai inalte standarde, iar pentru a atinge o asemenea performanta, la Crama Budureasca sunt culesi cu atentie doar struguri nobili care provin de pe diferite parcele. Fiecare dintre acestea au propriile calitati, ceea ce mai tarziu se oglindeste in vin.
Fumé din gama Budureasca Premium este unul dintre cele mai apreciate vinuri albe si reprezinta un amestec perfect intre trei soiuri de struguri: Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Gris. Obtinerea echilibrului perfect nu a fost deloc usoara, iar numele cupajului a fost inspirat de la aromele sale care pot fi asemanate cu fumul si care provin de la lemnul butoiului de stejar in care a avut loc maturarea vinului. Acesta este un vin original care a castigat si numeroase medalii la competitii de profil prestigioase.
Se remarca prin culoarea sa galben pai, avand un nas de fructe exotice si note de stejar care incanta pe oricine. Gustul este proaspat si complex, amintind de vanilie si gutuie coapte. Pe palatin se simte foarte delicat datorita nivelului de aciditate, iar postgustul fin este consistent. Fumé din gama Budureasca Premium este un vin care se poate asocia alaturi de diferite preparate, in special peste precum cod sau macrou, dar si aripioare de pui, fructe de mare, paste sau branzeturi proaspete. Acest vin alb de la Budureasca se poate servi la o temperatura intre 10 si 12 grade pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate.