Omul gospodar se îngrijește de grădina sa din timp, iar toamna târzie și iarna, pe când sunt mai puține lucrări agricole este momentul optim pentru a se informa. Iar dacă ai decis să plantezi pomi fructiferi, acum este momentul să te gândești în ce fructe investești bugetul pentru livada ta.
Aceasta pentru că ai nevoie de soiuri rezistente de pomi fructiferi, care să se adapteze bine în grădină, la condițiile climatice ale zonei.
Ce trebuie să știi când alegi pomi fructiferi și îi dorești rezistenți
Oricât de mult ne-ar plăcea anumite fructe, de la început trebuie știut că, nu orice soi care ne place poate crește în condiții optime oriunde ne dorim. Dacă nu ținem seama de câteva criterii, evoluția plantei și felul în care va rodi, nu vor fi conform așteptărilor sau, și mai trist, va muri la scurt timp după plantare.
Astfel, dacă vrem să alegem pomi fructiferi care să fie rezistenți trebuie să ținem seama de:
- Care sunt soiurile adaptate la clima locală;
- care sunt limitele de temperatură din zona în care vrem să îl plantăm, cu minime și precipitații;
- care sunt recomandările de tip sol, plantare și îngrijire;
- dacă pentru a-i aduce la rod trebuie să-i protejăm în plus în anumite perioade ale anului.
Toate aceste aspecte fac, ca în jurul domeniului care se ocupă de creșterea pomilor și arbuștilor fructiferi, numit pomicultură, să existe numeroase studii și manuale de specialitate.
Acesta este și motivul pentru care, orice achiziție am face, atât de la o pepinieră, magazin de specialitate sau online, trebuie să ținem seama și de ceea ce recomandă specialiștii.
Ce pomi fructiferi alegi să îți reziste?
Pomii fructiferi cei mai rezistenți sunt cei care rezistă și se dezvoltă cel mai bine în condițiile climatice aflate la dispoziție sau în condiții climatice cu solicitări extreme. Oricât de mult ne-am dori să creștem citrice în grădină, mango, ananas sau pomi exotici, dacă clima de la noi nu permite acest lucru, orice efort, fără condiții climatice strict controlate, va duce la un eșec, aflăm de la Jardina, pepinieră din nordul țării. Asta nu înseamnă că respectivii pomi fructiferi nu sunt rezistenți în locul lor original.
Astfel în țara noastră, cele mai rezistente soiuri de pomi fructiferi sunt:
- Mărul
Reprezintă un copac care acoperă suprafața celor mai multe livezi, în special din zonele deluroase. Soiurile sunt variate, cu forme, culori, texturi, gust și arome foarte variate. Limita de îngheț este de -35º C.
- Prunul
Este un pom cultivat în special în zonele mai joase, de câmpie, ce se adaptează bine la mai multe tipuri de soluri. Limita de îngheț este de -30 º C.
- Părul
Reprezintă una dintre fructele favorite, fiind prezent în numeroase soiuri, cu forme, gust și parfum foarte variate. Limita de îngheț este de -25 º C
- Vișinul
Ca și prunul, este un fruct foarte utilizat în prepararea dulcețurilor și chiar pentru băuturi tradiționale. Având o limită de îngheț foarte scăzută de -30 º C, poate fi cultivat atât la câmpie, cât și la deal.
Alți pomi fructiferi rezistenți, ce se aclimatizează excelent în multe regiuni din țară sunt: cireșul, caisul, piersicul și gutuiul.
Aceste specii de pomi fructiferi se comportă foarte bine la condițiile climatice temperate din țara noastră și pot fi plantați în mai multe tipuri de sol. Dacă sunt respectate condițiile de plantare și îngrijire vor fi foarte rezistenți și roditori mulți ani.