Atunci cand zilele ajung sa semene una cu alta, iar anii se scurg fara vreo schimbare sau vreo aventura majora, viata poate da impresia ca este plictisitoare. Uneori, nici macar concediile nu isi mai fac efectul dorit, daca ofera acelasi tip de experiente.
Pentru a nu ajunge intr-un astfel de stadiu, in care nimic din ceea ce faci nu iti mai trezeste vreo emotie si nu iti ofera trairi autentice, este esential sa iti oferi sansa de a explora noi teritorii. Iar unele dintre cele mai frumoase experiente devin accesibile in momentul in care urmezi, la o scoala nautica, cursurile necesare pentru obtinerea permisului de conducere a unei ambarcatiuni.
Experientele de care poti sa ai parte pe apele interioare
La o scoala nautica poti obtine mai multe tipuri de permis pentru barci cu motor sau cu vele, care iti permit sa navighezi fie pe mare, fie pe apele interioare. De exemplu, categoria D iti ofera dreptul de a conduce o barca pe ape interioare precum rauri, fluvii, canale navigabile, lacuri si chiar si in Delta, pana la varsarea fluviului in mare.
Poti face acest lucru in orice tara, dar inclusiv in Romania exista un mare numar de oportunitati, care iti pot transforma in bine orice concediu. De exemplu, dupa ce obtii permisul la o scoala nautica vei putea sa navighezi pe rauri interioare si de frontiera, precum Siretul sau Prutul, precum si pe lacuri interioare navigabile, precum Herastrau, Mogosoaia, Snagov, Tarnita sau Fantanele.
O experienta deosebita este oferita de navigatia pe Dunare si pe bratele sale principale, fie ca este vorba despre sectorul romanesc sau despre cele comune cu Serbia, Bulgaria, Moldova si Ucraina, de la malul romanesc pana la linia frontierei. Navigatia este permisa si pe bratul Chilia, pe bratul Tulcea si canalul Sulina, pe bratul Sfantu Gheorghe, dar si pe brate secundare, precum Gogosu, Ostrov, Borcea sau Cremenea.
Alte oportunitati de aventura sunt reprezentate de o calatorie cu barca pe canalele navigabile din diferite zone ale tarii, printre care se numara Bega si Calarasi, sau pe Canalul Dunare-Marea Neagra.
Experiente de care te poti bucura pe mari si oceane
Odata ce obtii categoria C dupa ce urmezi cursurile necesare la o scoala nautica, in fata ta se va deschide un nou univers, reprezentat de marile si oceanele lumii. Astfel, capeti dreptul de navigatie costiera, la o distanta de maximum 6 mile marine fata de tarm. Mai tarziu, la 2 ani dupa obtinerea categoriei inferioare, poti obtine permis categoria B, care iti permite sa navighezi la o distanta de 24 de mile fata de uscat. In fine, dupa alti 2 ani ai posibilitatea de a urma cursurile pentru categoria A, cu care vei putea merge oriunde pe marile si oceanele lumii, indiferent de distanta fata de tarm.
De exemplu, Scoala nautica SetSail organizeaza diferite tipuri de expeditii, precum cele din Ciclade (insulele Aegina, Poros, Hydra, Kea, Kynthos si Syros) sau din Insulele Ionice (Lefkada, Zakynthos, Kefalonia si Ithaca). Apoi, odata ce capeti experienta, te poti aventura in orice parte a lumii doresti.
O scoala nautica iti deschide nenumarate oportunitati de aventura si iti aduce noi prilejuri de bucurie, la care pana acum nici macar nu visai. Ofera-ti o astfel de experienta si vei simti ca savurezi din plin fiecare vacanta!