Echipamentele de protectie sunt, de regula, articole de imbracaminte, ochelari, casti sau incaltaminte confectionate din materiale speciale pentru a asigura protectia angajatilor. Scopul echipamentelor este, deci, de a limita pe cat de mult posibil expunerea angajatilor la situatii imprevizibile care pot conduce la vatamari corporale. Pericolele fata de care sunt utile aceste echipamente pot fi biologice, fizice, electrice sau lucrul desfasurat la inaltimi mari. Echipamentele nu sunt o sursa care sa stopeze sursa pericolului, ci o modalitate prin care sa atenueze efectele unei situatii neplacute.
Modul in care sunt confectionate perechile de cizme de protectie difera in functie de scopul pentru care sunt destinate. Din acest motiv si producatorii pun la dispozitie foarte multe modele pentru angajatori – obiectul de activitate al firmei va determina nevoile acesteia si ale angajatilor. De asemenea, puteti opta si pentru incaltaminte fabricata la comanda, la care sa specificati dumneavoastra aspectele care va intereseaza cel mai mult.
Spre exemplu, o firma a carei domeniu de activitate este in principiu lucru cu energia electrica, va avea in vedere ca incaltamintea pe care angajatii o poarta sa aiba un grad ridicat de protectie impotriva intensitatii mare a curentului electric. Sau, o firma de constructii, va pune la dispozitia angajatilor perechi de incaltaminte de protectie cu talpa antiaderenta si materiale care sa asigure intr-o masura foarte mare protectia piciorului in situatii de cadere.
Cum aleg corect furnizorul de cizme de protectie?
La cat de vasta este piata in momentul de fata, cu siguranta initirea unei colaborari intre firma dumneavoastra si producatorul de echipamente de protectie va fi foarte dificila. Numarul mare de oferte va creaza confuzie, iar recomandari sau sugestii poate nu aveti de la cine sa primiti, dar va sfatuim sa aveti in vedere urmatoarele aspecte atunci cand alegeti partenerul cu care sa incheiat un contract:
- Consultanta. O firma de specialitate va oferi intotdeauna consultanta in alegerea celor mai bune echipamente de protectie raportat la domeniul de activitate. Faceti o analiza de piata, selectati cateva firme care se ocupa cu articole de protectie a muncii si rugati-I sa va ofere, inainte de incheierea contractului si una sau mai multe sedinte de consultanta. Astfel veti sesiza singur daca firma este formata din profesionisti – uneori interfata calitatii produselor se poate vedea prin profesionalismul angajatilor si a modului in care acestia isi desfasoara activitatea.
- Asistenta. Pe langa consultanta, o firma serioasa in care va puteti increde ca nu foloseste materiale de slaba calitate, va oferi firmei dumneavoastra si asistenta la analizarea situatiilor de risc precum si testarea produselor. Nu va limitati la faptul ca este vorba despre o pereche de cizme de protectie pentru ca acestea au rolul lor dovedit in ceea ce inseamna protectia muncii, iar daca va pasa de angajatii dumneavoastra, veti lua in calcul toate oportunitatile pentru a afla mai multe despre modul in care acestia pot fi in siguranta.
- Instruirea angajatilor. Firmele specializate in protectia muncii sunt cele care pun la dispozitie cele mai calitative si sigure produse si care se vor asigura totodata de instruirea angajatilor dumneavoastra.