vineri, decembrie 2, 2022
AcasăEvenimentZiua Olteniei! La mulți ani tuturor oltenilor!

Ziua Olteniei! La mulți ani tuturor oltenilor!

Când eram de-o șchioapă, printre olteni circula următorul banc: „Când își va proclama Oltenia independența? Răspunsul venea ca o vorbă oltenească, repede și tăios: când își vor retrage oltenii trupele de ocupație din București și..restul României”.

Oltenia este o regiune istoricică de mărimea Muntenegrului, mai mare decât Luxemburgul, dar cu olteni peste tot în România sau în lume.

Parlamentul a decis ca 21 martie să fie Ziua Olteniei. La 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intra în București pe Calea Rahovei de azi, numită Calea Craiovei sau Podul Calicilor, ajungând la Mitropolie. Atunci, el a preluat conducerea țării, conducere numită „vremelnica stăpânire”.

Oltenia, istoric vorbind, reprezintă cea mai mare parte din fostele provincii romane Dacia Inferior și Dacia Malvensis.

Oltenia a ajuns să fie sediul unei instituții, Bănia Olteniei, care a avur sediul mai întâi la Severin, apoi la Strehaia, apoi la Craiova.

Boierii Craiovești, alături de Basarabi au ajuns să domine viața politică a Țării Românești.

Mihai Viteazul a fost cel mai important dintre toți Banii Craiovei. Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei au fost domnitori originari din Oltenia. Mulți oameni politici de anvergură au pornit din Oltenia. Banca Națională a României a fost condusă de olteni: Eugeniu Carada, Ioan G Bibicescu, Mihail Oromolu, Tilică Burileanu și azi, Mugur Isărescu.

Între 1718 și 1739, Oltenia a devenit provincie austriacă, Cis-Alutania. În epoca fanariotă, Banul Craiovei a venit la București, iar la Craiova era un caimacam.

Banul Craiovei era al doilea om după domnitor. Oltenia avea propriul său Divan. Numai Banul Craiovei putea pronunța hotărâri asemeni domnitorului.

Azi, toată lumea din București a auzit de Băneasa, loc numit după moșia nevestei unui Ban al Craiovei, numită, evident, Băneasă.

Regulamentele Organice au dus la desființarea Băniei, dar mândria oltenească a rămas.

În epoca lui Carol al II-lea a funcționat Ținutul Olt, iar în perioada 1948-1968 au funcționat regiunile Craiova și Oltenia.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente