În condițiile în care verile sunt din ce în ce mai fierbinți, iar perioadele de caniculă se prelungesc și la câteva săptămâni, starea de disconfort pe care o simțim este majoră și ne împiedică să ne desfășurăm activitățile curente așa cum ne dorim. În plus, expunerea prelungită la temperaturi ridicate vine și cu riscuri pentru sănătate.
În condițiile în care verile sunt din ce în ce mai fierbinți, iar perioadele de caniculă se prelungesc și la câteva săptămâni, starea de disconfort pe care o simțim este majoră și ne împiedică să ne desfășurăm activitățile curente așa cum ne dorim. În plus, expunerea prelungită la temperaturi ridicate vine și cu riscuri pentru sănătate.
În mod normal, temperatura corpului unei persoane ar trebui să fie cuprinsă între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Dacă pragul de sus este depășit, va trebui să iei măsuri și să apelezi la una dintre aceste soluții pentru a reveni la normal.
Iată câteva trucuri simple care te vor ajuta să faci față mai ușor zilelor caniculare:
Redu consumul de sare
Consumul ridicat de sare reține apa în corp. Pe lângă faptul că mâinile și picioarele se vor umfla, organismul va fi incapabil să se răcorească transpirând și astfel va rămâne la o temperatură ridicată. Prin urmare, în zilele caniculare ar fi ideal să reduci drastic cantitatea de sare pe care o consumi în mod normal. Astfel îi vei permite corpului să transpire mai ușor și să se răcorească.
Hidratează-te corespunzător
Dacă în mod normal este recomandat ca o persoană adultă să consume doi litri de apă pe zi, în zilele fierbinți de vară, această cantitate trebuie sporită cam cu 30-50%. Hidratare înseamnă consum de apă și ceaiuri neîndulcite – alte lichide, cum ar fi cafeaua, sucurile și alcoolul, vor avea efect invers. Consumă apă pe tot parcursul zilei și ia cu tine o sticlă sau un termos dacă ai de făcut drumuri mai lungi. De asemenea, bea lichide reci – acest lucru îți va ajuta organismul să își reducă din interior temperatura.
Poartă haine largi, din fibre naturale
Poartă haine din fibre naturale, cum sunt bumbacul, inul sau chiar mătasea, cât mai largi, care să permită aerului să circule. Hainele mulate, din fibre sintetice îți vor menține transpirația pe corp și îi vor crește temperatura. Senzația de disconfort va fi extrem de mare, pentru că aceste țesături pur și simplu se vor încinge pe corpul tău.
Consumă fructe roșii și negre
Fructele roșii și negre de vară, așa cum sunt căpșunile, cireșele, vișinele, pepenii, zmeura, murele și afinele, au un conținut mai mare de săruri și antioxidanți, ne ajută să menținem un nivel optim de electroliți și să compensăm sărurile pe care le pierdem prin transpirație. Prin consumul constant de fructe roșii și negre ne alimentăm organismul cu nutrienți esențiali care ne mențin nivelul de energie și previn durerile de cap și stările de oboseală.
Menține casa răcoroasă
Ca să faci față mai bine zilelor caniculare, este absolut necesar să menții o temperatură cât mai scăzută în casă. Evident, un aparat de aer condiționat îți rezolvă problema, însă dacă îl ții deschis în permanență, factura la energie va fi uriașă. Însă poți să apelezi și la câteva trucuri… Spre exemplu, poți să utilizezi și un ventilator simultan cu aerul condiționat, care îți va răspândi mai rapid aerul rece și astfel casa se va răcori mai repede, ceea ce îți va reduce timpul de funcționare a aerului condiționat, potrivit Better Health. Dacă nu ai aer condiționat, folosește un ventilator în fața căruia să pui un vas cu apă rece, cu gheață. De asemenea, blochează soarele cu draperii groase și închide ferestrele atunci când temperatura de afară este mai mare decât cea din interior.
Foto: Pexels