sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăElitele RomanieiStroe Buzescu între legenda lui Bolintineanu și istoria eroică a Olteniei

Stroe Buzescu între legenda lui Bolintineanu și istoria eroică a Olteniei

Cu toții am citit balada poetului pașoptist Dimitrie Bolintineanu despre lupta dintre Preda Buzescu și un tătar de frunte pe care românul îl înfrânge. În fapt, poetul l-a confundat (din motive lesne de înțeles, cercetarea istorică atunci fiind la început) pe Preda Buzescu cu fratele său, Stroe Buzescu.

Realitatea istorică spune că unul din frații Buzești, Stroe a participat la o confruntare directă cu nepotul hanului tătar în timpul bătăliei dintre Radu Șerban, domnul Munteniei și tătari, care a avut loc la Teișani la 23-24 septembrie 1602. Stroe Buzescu era destul de înaintat în vârstă la acea vreme dar a învins. Totuși, tătarul l-ar fi rănit la obraz cu o sabie cu lama otrăvită, fapt ce a dus la moartea lui Stroe, la 2 octombrie 1602.

Stroe a fost înhumat de soția sa, Sima, la Stănești, un schit din Vâlcea (localitatea Lungești, satul Stănești-Lunca), sub o lespede funerară care menționează lupta individuală care i-a a dus moartea.

La 27 iulie 1604, hrisovul domnesc semnat de domnitorul Radu Șerban (1601; 1602-1610) confirma faptele de arme ale viteazului Stroe Buzescu.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente