joi, decembrie 1, 2022
AcasăActualSituație dramatică la Drobeta Turnu Severin: deși afară, temperaturile nopții ating multe...

Situație dramatică la Drobeta Turnu Severin: deși afară, temperaturile nopții ating multe grade Celsius sub 0, căldura a fost întreruptă din cauza lipsei fondurilor pentru achiziția de păcură

Municipiul Drobeta-Turnu-Severin, reședința județului Mehedinți a rămas, de azi, 15 martie 2022, fără căldură. Noaptea temperaturile au scăzut sub minus 6 grade Celsius, deși suntem la mijlocul lunii martie, iar peste 10 zile ar trebui să înceapă primăvara astronomică. Frnizorul de energie termică a sistat furnizarea, din cauza lipsei fondurilor de achiziționare a păcurii. Primarul Marius Screciu a solicitat de mult timp de la Guvern suplimentarea fondurilor pentru păcură. Deși a fost adoptat un act normativ, banii nu au ajuns în conturile administrației severinene. Datoriile consumatorilor către furnizor au atins cota de 16 milioane lei (aproape 3 milioane euro).

Aproape 30.000 de oameni au rămas în frig la Drobeta-Turnu Severin, începând de la ora 8.00. Vorbim de particulari, dar și de școli, grădinițe, spitale și alte instituții cuplate la distribuția centralizată de agent termic.

Războiul din Ucraina a provocat scumpirea păcurii. Furnizorul avea resurse să forțeze asigurara căldurii până la sfârşitul lunii martie, dar nici măcar o parte a restanțelor de la consumatori nu a fost plătită.

Falimentul RAAN a lăsat unul dintre cele mai vechi orașe din România și printre cele mai vechi din Europa, în imposibilitatea de a asigura locuitorilor apă caldă și căldură. Cu numeroase eforturi, iarna au fost asigurate căldura și apa caldă prin deschiderea parțială a Termocentralei Halânga din subordinea defunctei RAAN. Vara, severinenii nu apă caldă, mulți instalându-și boilere ceea ce duce la o creștere a consumului de energie electrică. Evident, acum, severinenii vor fi nevoiți să se încălzească la reșouri și calorifere electrice.

De 6 ani, la Severin, s-au purtat discuții pentru construirea unei centrale pe gaz, dar proiectul a eșuat.

În 1980, s-a decis construirea unei centrale electrice de termoficare pe lignit cu cazane de 420 t/h şi turbogeneratoare de 50 MW care să preia şi necesarul de căldură al consumatorilor industriali şi urbani din municipiul Drobeta Turnu Severin.
CET Halanga a fost amplasată in afara perimetrului construibil al municipiului la cca 5 km, la nord de pârâul Trestelnic, în vestul comunei Halinga.
CET Halanga este dotată cu 6 cazane energetice de 420 t/h cu funcționare pe cărbune lignit și cu suport de păcură, 1 cazan de 420 t/h cu funcționare pe păcură și 2 cazane de 105 t/h cu funcționare pe combustibil lichid (păcură STAS 51-83, CLU sau motorină).

O soluție ar fi redeschiderea, în actualul context permisiv oferit de Uniunea Europeană, a minei de cărbune la Husnicioara, închise în 2020, când 750 mineri și-au pierdut locurile de muncă. Aceasta asigura pentru RAAN (pentru CET Halânga) circa 200 000 tone cărbune lunar (circa 7000 tone zilnic). În plus, la CET Turceni, ajungeau circa 2000 tone cărbune zilnic de la Husnicioara.

Pentru optima funcționare a CET Halânga, erau necesare 13 000 tone cărbune zilnic. Cantitatea a fost în trecut suplimentată prin livrarea de cărbune de la Motru (circa 5-6000 tone zilnic).

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente