sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăActualSfântul Apostol Andrei, Apostolul românilor

Sfântul Apostol Andrei, Apostolul românilor

Sfântul Apostol Andrei este socotit Apostolul Românilor. Este considerat de Sfintele Scripturi ca fiind cel dintâi chemat la Apostolie de către Mântuitorul Hristos.

Andrei s-a născut în Galileea, lângă Marea Galileii sau Lacul Tiberiadei, la Betsaida. La fel ca Simon (Petru), fratele său și viitor Apostol, socotit fondatorul Statului Papal și primul Papă, Andrei a fost pescar.

„Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni!” a fost îndemnul adresat de Hristos pescarilor Simon și Andrei. Asta după ce Hristos le-a cerut să iasă ăn larg la pescuit. Simon și Andrei nu prinseseră nimic în noaptea dinainte și erau obosiți. Simon i-a spus lui Hristos că va ieși în larg, deși nu se va aștepta la mare lucru.

Totuși, pescuirea a fost minunată iar cei doi „au lăsat totul și au mers după El”.

După Înălțarea la Cer, a lui Hristos, a venit Cinzecimea, ziua în care limbile de foc ale Duhului Sfânt au binecuvântat Apostolii cu darul vorbirii în alte limbi decât  cea maternă.

Atunci când a venit vremea ca Apostolii să predice în lume, sorții au stabilit ca Andrei să pornească spre Scythia, adică o regiune imensă ce pornea din Dobrogea (Scythia Minor) și se prelungea peste sudul Ucrainei și Rusiei de azi, până în zona Caucazului și Persiei. Sciții erau de neam iranian și locuiau ca triburi acest mare areal geografic.

Andrei a poposit în Dobrogea, odihnindu-se în ceea ce azi se numește Peștera Sfântului Andrei. Azi, aceasta este în Comuna Ioan Corvin din județul Constanța. În Dobrogea, coloniile grecești de pe țărmul vestic al Mării Negre aveau avantajul că puteau comunica în greacă, limbă pe care Andrei o știa. În plus, în aceste cetăți locuiau mulți greci veniți din zona de origine a lui Andrei. O inscripție de la Tomis arată că aici a trăit un grec din Neapolis „a Syriei” (Nablus, azi în Teritoriile Palestiniene).

Poetul Ovidiu spunea că a învățat limba geților și chiar a scris în limba lor cu aproape trei decenii înainte de sosirea Apostolului Andrei.

Geții cunoșteau și ei greaca, latina, deoarece fuseseră cuceriți în anul 27 a.Chr., de către un general roman, Marcus Licinius Crassus.

Așadar, este atestat istoric faptul că Apostolul Andrei putea să se facă auzit de către geți și că din rândurile lor, mulți au acceptat botezul. Andrei a hirotonit preoți, episcopi și a pornit mai departe în Scythia.

Dobrogea s-a aflat pe celebrul Drum al Mătăsii dinspre Orient. Andrei a călătorit din Israel, prin Caucaz, a ajuns în Thracia, Scythia. De acolo a pornit mai dparte făcând cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.

S-a retras apoi la Patras, în Grecia, unde a fost martirizat pe 30 noiembrie 60 p.Chr. A fost martirizat pe o cruce în formă de X numită „Crucea Sfântului Andrei”.

Andrei a fost venerat ca sfânt după 350 când împăratul Constantius al II-lea i-a adus moaștele la Constantinopol. Ulterior, capul a ajuns la Patras, de unde cruciații l-au dus în vestul Europei. Ulterior, a fost înapoiat la Patras.

Andrei este socotit patronul României și Scoției. Crucea lui figurează pe steagul Scoției și este una din componentele steagului Marii Britanii.

Sinodul BOR a decis din 1997 ca Sfântul Andrei să fie Ocrotitorul României. Din 1995, sărbătoarea sa a fost trecută cu „cruce roșie” în calendar.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente