sâmbătă, noiembrie 27, 2021
AcasăActualȘarja de la Robănești -10/23 noiembrie 1916

Șarja de la Robănești -10/23 noiembrie 1916

Șarja de la Robăneşti face parte din acțiunile eroice ale Primului Război Mondial.

Șarja de la Robănești a avut loc la 10/23 noiembrie 1916, ca un atac al cavaleriei române contra artileriei germane .

Șarja de la Robănești este sinonimă cu spiritul de jertfă demonstrat de cavaleriştii români şi a pierderilor imense pe care le-au avut în această luptă inegală.

Marele Cartier General a ordonat Armatei Române oprirea ofensivei din Transilvania, pentru a  stăvili înaintarea armatelor inamice în Dobrogea.

Gravul dezechilibru în raportul de forţe a obligat trupele române să se retragă, inamicul avansând în condiţii de superioritate covârşitoare. Puternica ofensivă germano-austro-ungară împotriva trupelor române din Divizia 1/17 a ajuns la data de  9/22 noiembrie pe aliniamentul Câmpeni – Robăneşti. Comandantul Armatei 1, generalul Vasilescu, al cărui cartier era la Slatina, a orodonat ca  Divizia 1/17 să se retragă spre Balș. Trupa care trebuia să asigure retragerea era Brigada 2 Roşiori.

La 10 noiembrie, cavaleria a pornit de la Popânzăleşti prin Bojoiu. Aici, Escadronul 3 al Regimentului 9 Roşiori a pornit spre Lăcriţa Mică şi Pădurea Pârşani. Regimentul 4 Roşiori a înaintat în interiorul localităţii pentru a ataca inamicul care era poziționat la Pârşani.

Dimineața de 10/23 noiembrie 1916 era cețoasă. Escadronul compus din 110 ostași, în jurul orei 9.30, a pornit atacul frontal asupra bateriei de artilerie germană plasată strategic la marginea de nord-vest a pădurii Pârşani. Germanii aveay cuiburi de mitraliere care asigurau flancurile tunurilor. Au supraviețuit numai 18 militari din escadron, dar misiunea a fost executată, bateria de artilerie fiind scoasă de pe poziție.

 Regimentul 3 Roşiori s-a regrupat. Regimentul 4 Roşiori a fost supus unui foc nimicitor al inamicului care ataca dinspre Robăneştii de Sus şi Pârşani. Alți 40 de eroi au dat jertfa supremă. Românii au început retragerea spre Balş.

Comandantul acțiunii, căpitanul Alexandru Filitti a fost grav rănit. Alături d el au luptat voluntari locotenenții Emil Mora și Iulius Roșca. Ei au ținut locul ofițerilor de comandă care primiseră alte misiuni.

Generalul german von Kuhne a rămas impresionat de curajul prizonierului român. Alexandru Filitti a fost transportat la Craiova, cu mașina generalului, fiind operat la un spital militar din oraș.

Sergentul voluntar Gheorghe Donici, care avea 68 de ani, luptător la 1877, a căzut eroic. Locotenentul Roșca a căzut și el la datorie.

Şarja de la Robăneşti a fost o misiune de sacrificiu care să asigure retragerea ordonată spre Olt a grosuli trupelor române care doreau să reziste pe Olt, pe Neajlov-Argeș pentru a evita ocuparea Bucureștiului.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare

Cele mai citite

comentarii recente