vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăEvenimentPalatul Teodor Costescu - 98 de ani de existență

Palatul Teodor Costescu – 98 de ani de existență

Oricine se plimbă pe Bulevardul Carol din Drobeta Turnu Severin, vis-a-vis de Fântâna Cinetică, admiră o clădire care pare desprinsă din alt film. Este un palat construit într-un stil care combină stilul neo-brâncovenesc cu stilurile neo-gotic academisul francez și stilurile mediteranean și clasic al templelor antice grecești și chiar cu unele influențe romanice. Doi grifoni înaripați se află la extremitățile frontonului principal, ca martori ai forțelor supranaturale benefice.

Comanditarul acestui palat a fost Teodor Costescu, un gorjean din Rovinari (13 martie 1864, Rovinari- 25 martie 1939, București), devenit mehedințean cu moșie la Vânjuleț care și-a sacificat averea pentru ca această minunăție să existe. El a fost un om politic influent al orașului Turnu Severin. A făcut pe moșia Vânjuleț școli model, pentru a educa tineri și tinere. Amenința mereu când municipalitatea nu avea bani pentru protocolul unei vizite că va vinde Vânjulețul și va pune el banii, declanșând orgoliul celor ce nu se doreau depășiți.

Singura pretenție a lui Teodor Costescu a fost ca până la moarte, să aibă o cămăruță în palat, întrucât el l-a lăsat orașului și pentru a-l termina a vândut absolut tot ce avea.

Palatul s-a inaugurat la 30 noiembrie 1924, fiind început în 1912.

 Palatul a fost gândit de arhitectul Grigore Cerchez ca să aibă trei săli mari pentru bibliotecă, un cinematograf (deschis ăn 1924) şi un restaurant pe aripa de nord (deschis în 1925).
Trei săli suprapuse au fost concepute pe aripa de vest: Muzeul C. I. Istrati, salonul de festivităţi şi Sala ajutătoare.
Cele două aripi simetrice încadrau Sala de teatru, cu adevărat grandioasă unde puteau intra 700 spectatori. Clădirea a avut în dotare prima scenă rotativă din țară.

Palatul a fost multă vreme închis, restaurarea începând ăn 2010, fiind redeschis în noiembrie 2016, cu ocazia aniversării a 92 de ani de la inaugurare.

Cu ocazia aniversării celor 98 de ani, Primăria Drobeta Turnu Severin a organizat o manifestare culturală. Primarul Marius Screciu a scris pe pagina sa de Fcaebook: „ Palatul Culturii „Teodor Costescu”, una dintre cele mai importante instituții culturale din Mehedinți, sărbătorește în aceste zile 98 de ani de existență, el fiind inaugurat la data de 30 noiembrie 1924. Am avut onoarea de a premia, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei Premiilor Culturale, personalități ale teatrului românesc, originare din Drobeta-Turnu Severin, oameni care ne-au reprezentat cu cinste și ne reprezintă, în continuare, pe marile scene. Au fost prezente Valeria Sitaru, Ștefana Samfira, Livia Taloi, Robert Poiană și reprezentanți ai grupului de umor Cavalerii Râsului. De asemenea, ne-au fost alături personalități severinene și nu numai, cum sunt Dan Șalapa și Emil Boroghină, actori care au ajutat la dezvoltarea teatrului românesc.Avem un oraș frumos cu o istorie bogată, iar promovarea turismului cultural este un factor important atât pentru dezvoltarea economică a societății, cât și pentru identitatea nostră ca severineni. Voi continua să investesc în noi proiecte, dar și să susțin toate inițiativele ce pot contribui la patrimoniul nostru istoric și cultural autentic”.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente