joi, decembrie 1, 2022
AcasăStiri LocaleOltenii, primii militari ai Armatei Române care au intrat în Alba Iulia...

Oltenii, primii militari ai Armatei Române care au intrat în Alba Iulia în 1918

Oltenii au fost soldații Armatei Române care au intrat în Alba Iulia pentru prima oară în 1918.

Regimentul 5 Vânători, comandat de Locotenent-colonelul Vasile Gagiu a fost prima unitate militară românească intrată în Cetatea Marii Uniri. Era practic o reluare a istoricei intrări ăn Alba Iulia din 1599 a marelui domnitor Mihai Viteazul.

Regimentul 5 Vânători își avea cazarma în Craiova, pe Strada Caracal, Nr. 99. Azi, acolo se află Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”-Scorpionii Roșii.

Regimentul 5 Vânători făcea parte din Divizia 2 Infanterie. Aceasta avea 12 unități cantonate la Craiova, Balș, Slatina, Caracal și Râmnicu-Vâlcea.

Regimentul s-a acoperit de glorie în Bătălia de la Mărășești.

Vasile Gagiu s-a născut în 1871. În 1899 a fost sublocotenet. În 1905, fiind căpitan, a fost atașat militar în Imperiul Austro-Ungar.

În Bătălia de la Mărășești avea gradul de locotenent-colonel. În 1918, unitatea sa era cantonată în sudul Transilvaniei. De aici, după actul istoric de la 1 Decembrie 1918, el a primit ordinul să înainteze spre Alba-Iulia, unde a intrat la 18 decembrie 1918.

Colonelul Vasile Gagiu a primit de la Samoilă Mârza un exemplar personalizat din albumul său fotografic despre Marea Unire. Într-o imagine executată de Samoilă Mârza, colonelul Vasile Gagiu apare al patrulea din stânga, cu sabia în mână.

Vasile Gagiu a participat la Oradea, la 10 mai 1919, la paradă alături de familia regală a României. În vară, a participat la cucerirea Budapestei, în fruntea unității sale, impunînd pentru totdeauna dreptul istoric al României asupra Transilvaniei.

După război, a fost prefect al Județului Dolj. A fost membru al Ligii Poporului, partidul creat de generalul Alexandru Averescu, devenit mareșal din 1930.

Potrivit site-ului „Oltenia Mea”, numele colonelului Vasile Gagiu nu se găsește în dreptul niciunei străzi din Oltenia.

A decedat la 10 noiembrie 1945, fiind înhumat la Cimitirul Ungureni.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente