sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăCulturaOltenia și momentul istoric de la 23 august 1944

Oltenia și momentul istoric de la 23 august 1944

Oltenia a avut un rol deosebit în momentul istoric de la 23 august 1944. În lagărul de la Târgu-Jiu, în 1944 erau internați liderii comuniștilor români, arestați cu mulți ani înainte.

Oltenia a găzduit, la Târgu-Jiu, Lagărul unde Ion Antoneescu a internat șapte categorii de deținuți politici. Aceste categorii erau: intelectuali, legionari, comuniști, hoți mărunți, proxeneți și prostituate. Lagărul a fost inițial folosit ca tabără pentru refugiații polonezi în 1939-1940. Din 1941, Ion Antonescu a adus în lagăr deținuți politici, în special comuniștii.

Oltenia nu avea un număr mare de comuniști, de aceea, în 1936, Craiova a găzduit procesul Anei Pauker și al altor activiști. La Târgu Jiu, la periferie, unde azi sunt depozite de mobilă, a funcționat acel lagăr, demolat după 1950 de comuniști. Lagărul era gard în gard cu cimitirul orașului

Gheorghe Gheorghiu Dej și-a pregătit evadarea, în perioada 9-14 august 1944. A fost ajutat de Ion Gheorghe Maurer și Manole Bodnăraș, fratele lui Emil Bodnăraș. Aceștia au acționat din Craiova.

Călătorie cu peripeții pentru salvarea lui Dej

Mașina găsită, un vechi Citroen a ajuns cu întârziere la Târgu Jiu. Gheorghiu Dej a evadat la schimbul gardienilor. S-a furișat printr-o spărtură în gard, s-a ascuns la mormântul celebrului lider țărănist Grigore Iunian, mort în 1940. A fost ajutat de un paznic de la un depozit de muniție. Acesta l-a adus pe Dej într-o încăpere, de unde Maurer, îmbrăcat în ofițer, l-a luat în mașină. Mașina a plecat spre Râmnicu Vâlcea. Defectându-se din nou., Dej a rămas ascuns la preotul Ioan Marina, un cleric influent din Râmnicu Vâlcea. Dej a ajuns la București abia la 26 august 1944, când atacurile germane au ăncetat ca urmare a bombardamentelor americane din acea zi. Mai târziu, Ioan marina a ajuns Patriarhul României sub numele Justinian.

Așadar, Târgu-Jiu, Craiova și Râmnicu-Vâlcea sunt orașele Olteniei unde viitorul lider al comuniștilor după 1944 a trăit zilele fierbinți ale lui august 1944.

Nu se știe de ce Dej nu a ajuns la București la 23 august 1944, gloria revenindu-le lui Emil Bodnăraș și lui Lucrețiu Pătrășcanu. Cei doi au ajuns primii la Palat. Liderii partidelor istorice credeau că acțiunea va fi pe 26 august cum era stabilit inițial. Emil Bodnpăraș și o echipă de oameni ănarmați i-au ridicat pe Antonești, cu acordul premierului Constantin Sănătescu. Regele plecase deja psre Oltenia.

A doua zi, naziștii au bombardat violent punctele cheie ale Capitalei.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente