vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăEconomicOltenia este o „cetate a energiei” iar redeschiderea carierei Roșia confirmă statutul

Oltenia este o „cetate a energiei” iar redeschiderea carierei Roșia confirmă statutul

Oltenia, în raport cu alte regiuni, a fost după al doilea război mondial o „cetate a energiei”. Rezervele de cărbune din minele și carierele de suprafață situate până la interferența cu zona Petroșani-Hunedoara, salba de hidrocentrale de pe Olt, Lotru, Complexul de la Porțile de Fier au făcut ca Oltenia să merite acest statut.

Două proiecte au eșuat înainte de 1989, ideea unei centrale atomo-electrice pe Olt și lacul Ceauru în Gorj. Dacă primul proiect s-a realizat la Cernavodă, lacul Ceauru, care trebuia să fie cel mai mare lac artificial din România a rămas o investiție neterminată încă de dinainte de 1989, în condițiile care au fost prezentate anterior pe site-ul nostru.

Azi, instanța de judecată din București (Curtea de Apel București) a decis că se poate redeschide Cariera de la Roșia.

Se pare că justiția din România a decis să se conformeze cumva curentului european (amânarea renunțării la cărbune în 2030) pe fondul crizei din Ucraina și pe fondul ideii că Rusia va reduce livrările de gaz în Europa.

Consumul de energie electrică este mare în UE și va fi și mai mare, de aceea, statele vestice încearcă să reducă acele consumuri considerate „inutile” dar nu va fi suficient..

ONG urile care luptă pentru mediu vor de fapt să distrugă carierele și minele ca să fie numai bune de cumpărat de cei cu bani, iar apoi vor dudui sub străpânire străină. Deocamdată s-a încercat căpușarea și închiderea lor din rațiuni de mediu. La fel, s-a sabotat și construcția de hidrocentrale.

„Creierul” monstruos al operațiunii este USR. Această alcătuire politică a ajutat PNL și a forțat nota pentru liberalizarea energetică. Acum PNL și PSD încearcă să arate că doar USR a fost de vină ceea ce nu e întru-totul adevărat, pentru că PNL a avut mereu Ministerul Energiei din 2019 încoace.

USR și ONG urile (în special Bankwatch) ca niște „ucenici” trebuie să-și onoreze „maeștrii” din afara României. Oare e întâmplător că Norvegia a căutat mineri din România? Norvegia nu e în UE dar are parteneriate și dă fonduri. Iar unii parlamentari USR au fie conturi fie datorii prin Norvegia.

Așadar, deocamdată justiția din România a decis să urmeze trendul european, acceptând redeschiderea Roșiei. Mai urmează o etapă, aceea a câștigării procesului de către CE Oltenia pentru a păstra autorizația de mediu.

Justiția din România nu vrea să fie parte a devalizării energetice a Olteniei, un motor energetic al României în ultimele aproape șapte decenii.

Deocamdată s-a câștigat o bătălie..războiul continuă…

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente