sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăCulturaNicolae Bălcescu- revoluționarul, istoricul, luptătorul

Nicolae Bălcescu- revoluționarul, istoricul, luptătorul

Nicolae Bălcescu ne-a părăsit la 29 noiembrie 1852, la Palermo, în Sicilia. Abia împlinise 33 de ani, vârsta la care au murit Iisus Hristos și Alexandru Macedon.

Nicolae Bălcescu a fost un revoluționar, ofițer și istoric român. A fost creator al programului revoluționar de la 1848. A fost membru în Guvernul Provizoriu și în Locotenența Domnească.

Fiu al Zincăi și al pitarului Barbu Bălcescu, tânărul Nicolae s-a născut la București. Familia sa avea o moșie la Bălcești, pe Topolog, la granița dintre județele Vâlcea și Argeș.

Nicolae Bălcescu a iubit Oltenia. Fratele său, Barbu, a fost chiar primar al Craiovei. Fiica sa Olga, nepoata lui Nicolae Bălcescu, prima femeie gazetar din Oltenia, s-a căsătorit cu Petre Gigurtu, general român. Ion Gigurtu, premierul care a trebuit să accepte ciopârțirea României în vara lui 1940, se născuse la Turnu Severin, unde locuiau Olga și Petre, părinții săi. Era nepotul direct al lui Nicolae Bălcescu.

Nicolae Bălcescu a fost atras de tânăr de ideile revoluționare. Devenit ofițer prin Regulamentele Organice, a fucnționat ca profesor militar. Deși preda oficial română și matematică, benevol, a predat și cunoștințe de istorie și geografie.

În 1843, a fost arestat fiindcă făcuse parte dintr-o conspirație contra domnitorului Bibescu. A fost închis la Mărgineni, unde s-a îmbolnvit de tuberculoză.

A fost eliberat și a continuat activitatea revoluționară alături de Ion Ghica și Chrsitian Tell, acesta din urmă, gorjean. Cei trei au fondat Frăția, organizație secretă de sorginte masonică. A călătorit la Paris, a înființat asociații studențești.

Nicolae Bălcescu a scris „Românii supt Mihai Voeivod Viteazul”, monografie istorică pe care nu a putut să o termine din cauza avansului bolii.

A participat la Revoluția de la 1848, apoi în 1849, a încercat în Ardeal să medieze împăcarea dintre Lajos Kossuth și Avram Iancu.

I s-a interzis intrarea în țară din 1849. Timp de aproape trei ani a pregrinat la Paris, Londra, militînd pentru cauza românească în emigraia pașoptistă. A ajuns în Sicilia, unde spera să se vindece de tuberculoză. A stat cazat la Hotelul „Ala Trinacria” din Palermo, unde a murit în timp ce lucra la monografia care s-a oprit la cartea a VI-a, capitolul 33.

A fost îngropat la Cimitirul Capucinilor, într-un mormânt care nu se cunoaște până azi.

Nicolae Bălcescu este un simbol al Revoluției de la 1848 dar și al Olteniei, pentru că el a considerat că Oltenia era locul ideal pentru pornirea schimbării ala cum procedase și Tudor Vladimirescu la 1821.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente