joi, octombrie 6, 2022
AcasăElitele RomanieiNea Mărine... întreabă Jiul de tine!

Nea Mărine… întreabă Jiul de tine!

12 decembrie 1983 – o zi neagră în care Oltenia a plâns. Amza Pellea, idolul Olteniei, omul care ne-a învățat să râdem a plecat dintre noi. Cu toții ne așteptam să îl auzim la Revelionul 1984 cum povestea de zaibărul dus la Nașu Pantelică, sau de sarmalele tușei Veta, ori de năzbâtiile nepotului Sucă.

Nu a fost să fie. În acea zi neagră de iarnă, la casa lui din București, Amza Pellea trecea în eternitate în sânul familiei, după ce o boală necruțătoare l-a răpus.

Amza Pellea povestea la filmări snoave din Băileștiul natal. Nea Mărin era unchiul lui Amza Pellea, căsătorit cu Elisabeta, strigată oltenește Veta. Nea Mărin cel real a plecat să înfrunte moartea oltenește, râzând, cu arma în mână pe Frontul de Est și nu s-a mai întors. Ani la rând, Veta și cei șase copii îl așteptau în gară la Băilești, sperând că se va întoarce din prizonierat. Unii camarazi spuseseră că ar fi ajuns prizonier la ruși.

Prin nepotul lui însă, Nea Mărin a trăit, fentând cenzura comunistă. Amza Pellea nu se sfia să vorbească de ”Sache al lui Zăpăcitu de o luă pe Leana din capu s(t) atului”, că până și cel mai prost turnător înțelegea că e vorba de Ceaușescu.

De Revelion, Amza Pellea făcea din Oltenia centrul lumii. Râdeau cu toții din Banat, până în Dobrogea și din Maramureș în Moldova.

Fie și numai de dragul poveștilor lui cu „trinu” spre București sau spre Severin tot te-ai fi suit în primul tren spre o destinație aiurea, musai din Craiova numai ca să vezi dacă gura oltenilor face noaptea țăndări. Sau cine oare nu a încercat zaibărul de Băilești? Este Seibel, un soi german de viță de vie, oltenizat pe deplin prin poveștile lui Nea Mărin. Cine oare nu și-a imaginat ce gust ar avea o oală cu sarmale sau ce bun ar fi un curcan de tipul lui Bismarck cel care ajungea cu peripeții la București, din Băilești, cu trenul?

Amza Pellea spunea că actorul trebuie să joace și comedie și dramă și roluri simple și roluri elaborate, fiindcă asta este meseria lui.

Fie că vorbim de personajul Ipu, de Pârvu, Manlache Preda,  de Mihai Viteazul, Burebista, Amza Pellea a fost un titan al cinematografiei și teatrului românesc.

Voi încheia aceste rânduri cu o parte din versurile melodiei celebrului Tudor Gheorghe:

Strânge-ţi ceata călătoare

Şi pe sub pământ, călare, of, of, of

Rotunjeşte-ţi căutarea

Până simţi pe frunte marea

Munţii tarii-n pumnul drept

Şi Oltenia pe piept, of, of

Nea Marine, nea Marine

Mă-ntreba Jiu’ de tine

Că te-aşteaptă suspìnând

Din Băileşti să vii râzând

Nea Marine, nea Marine.”

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Cele mai citite

comentarii recente