sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăElitele RomanieiMoartea lui Nicolae Titulescu, pe ultima pagină a ziarelor românești din martie...

Moartea lui Nicolae Titulescu, pe ultima pagină a ziarelor românești din martie 1941

17 martie 1941 este data la care diplomatul Nicolae Titulescu (4 martie 1882 Craiova-17 martie 1941, Hotel Carlton, Cannes, Franța) a trecut în eternitate. Trăia în exil încă din 1936, după ce fusese demis de către Carol al II-lea din fruntea Ministerului Afacerilor Străine.

Nici în zilele noastre nu se înghesuie prea mulți să vorbească despre Nicolae Titulescu. Nicolae Titulescu a fost cel care a tras un semnal de alarmă în anii 30, afirmând că o eventuală înțelegere URRS-Germania avea să se facă împotriva României.

În 1936, la Montreux aproape reușise să îl convingă pe Maksim Litvinov că Nistrul trebuia să fie o linie de demarcație pentru armatele română și sovietică. Numai că tratatul discutat de cei doi nu s-a mai încheiat pentru că Nicolae Titulescu a fost demis la 29 august 1936, iar URSS a interpretat gestul ca pe o opoziție românească la încheierea tratatului. Evident, în realitate, la Moscova, demiterea lui Titulescu a fost văzută ca un fapt pozitiv, iar rezultatele s-au văzut în tragica vară a anului 1940, când Titulescu se afla la Cannes, suferind de dureri atroce de cap și insomnii, care îi determinau să ia mereu morfină.

Nu are rost aici să spunem tot ce a făcut Nicolae Titulescu pentru diplomația românească. Pe scurt, Nicolae Titulescu a fost reprezentant permanent al României la Societatea Națiunilor, a adus victoria României la procesul internațional al optanților unguri, a copndamnat agresiunea Italiei fasciste asupra Etiopiei de azi, a contribuit la buna funcționare a Micii înțelegeri (1921) și a Înțelegerii Balcanice (1934).

De ce presa românească a prezentat moartea sa la „și altele”? În primul rând, după 1937, extrema dreaptă (legionarii) a devenit tot mai puternică, ajungând în septembrie 1940 la guvernare. Deși Antonescu, el însuși un dictator de extrema dreaptă a scăpat prin forță de legionari, nu îl agrea pe Nicolae Titulescu prin simplul motiv că a crezut că trebuia tratat cu sovieticii. Exact ca și acum, este de ajuns să spui că este în interesul României ca războiul să nu depășească granițele Ucrainei (a afirmat-o azi Mircea Geoană, nr.2 în NATO) și este de ajuns să fii pus de unii și alții pe „lista lui Putin”.

Așadar, în primăvara anului 1941, când Iugoslavia și Grecia au căzut pradă lui Hitler, iminența atacului nazist asupra URSS, atac la care și România va participa după declanșarea operațiunii Barbarossa la 22 iunie 1941, trebuia ocolită orice referire la un diplomat care sperase până în ultima clipă la pace.

Astfel, răsfoind „Universul” din 1941 se poate vedea cum moartea acestui mare diplomat figura pe ultimele pagini, unde erau știrile diverse din lume: „Roma. 18. (Transkontinent Press) –  Din Cannes se anunţă că luni noaptea a încetat din viaţă d. Nicolae Titulescu, fostul ministru de Externe alRomâniei,în vârstă de 58 de ani. Personalitatea ilustrului dispărut era una dintre cele mai prodigioase existenţe politice pe care le-a avut Europa în ultimii cincizeci de ani.Ministru de Externe în cinci guverne româneşti, N. Titulescu a încercat să apropie România de puterile din Vest. Promotor al propagandei antirevizioniste, a crezut că poate ţine departe, printr -o opoziţie dârză,România de puterile Axei. Partizan al Ligii Naţiunilor, a condus în calitate de preşedinte cea de aXI-a sesiune a ei”.

Chiar și așa, actul de a publica știrea a fost unul de mare curaj pentru acei jurnaliști.În fotografie, se vede certificatul de deces al lui Nicolae Titulescu, emis de Primăria din Cannes.

Diplomatul Nicolae Titulescu  fost  înmormântat în data de 24 martie 1941, în cimitirul Bisericii ortodoxe ruse „Sf. Mihail“ din Cannes, Franța.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente