joi, decembrie 1, 2022
AcasăCulturaMarcel Iureș, actorul de Hollywood născut la Băilești, Dolj, împlinește 71 de...

Marcel Iureș, actorul de Hollywood născut la Băilești, Dolj, împlinește 71 de ani

La 2 august 1951, la Băilești, Dolj, localitate celebră pentru că acolo a venit pe lume Amza Pellea și tot acolo a fost înregistrat și actorul basarabean Dumitru Furdui, venea pe lume, Marcel Iureș.

Marcel Iureș a jucat în filme românești importante precum Vacanța cea mare, în rolul inginerului Neagu care își căuta tatăl, căutând copilăria pierdută, O vară de neuitat, rolul generalului care îi cere căpitanului jucat de Claudiu Bleonț să îi execute pe comitagii bulgari.

A rămas celebru pentru filmele de Hollywood. A jucat rolul comandantului nazist de lagăr, în Războiul lui Tom Hart, unde a jucat alături de Bruce Willis, a jucat rolul teroristului bosniac într-un alt film de acțiune american.

Marcel Iureș este și un mare actor de teatru iar vocea sa cu timbru unic se poate auzi în multe documentare.

Marcel Iureș se caracteriza astfel: „pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas niște ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Și m-am uitat în oglindă. Prin lentile nu vedeam nimic, așa că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor și nu prin ei. Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deși purtându-i. De aici a cam pornit totul.(…) Seva vieții mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viață am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din țeavă, că am mâncat pâine și mămăligă făcute de bunica și de mama mea, că am băut lapte de la vaca din grajd și că am mâncat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu spunând. Mai cădeau în genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Și mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevastă minunată, o adevărată forță, și un băiat absolut normal, un om. Și mai vine seva și din faptul că eu cred în povești cu îngeri și cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poți strânge într-o batistă.

Alături de Theodor Danetti, Elvira Godeanu, Amza Pellea, Sergiu Nicolaescu, Dumitru Furdui, de Virgil Ogășanu, Șerban Ionescu, Horațiu Mălăele, Ștefan Iordache, Marcel Iureș este un titan al actorilor din Oltenia.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente