sâmbătă, august 13, 2022
AcasăCulturaMaestrul Tudor Gheorghe -77 de ani

Maestrul Tudor Gheorghe -77 de ani

1 august 1945 este pentru Podari dar și pentru Oltenia o zi de referință. S-a născut acum 77 de ani, „Menestrelul la Curțile Dorului”, actorul și cântărețul, artistul Tudor Gheorghe.

L-am auzit cu toții cântând „Acolo este țara mea”, recitând poeziile lui Marin Sorescu sau ridicând săli întregi în picioare când „au înebunit salcâmii”.

Tudor Gheorghe a reușit să se impună și când sorții i-au fost potrivnici, mai ales din cauza dosarului politic al tatălui și bunicului său sau când a deranjat cuplul Ceaușescu cu poantele sale abil strecurate.

Deși cântă la chitară și cu vocea, a rămas legendar pentru cântecul la cobză. L-a interpretat în filme pe Barbu Lăutaru. Este actor cu o prolifică viață și carieră pe scena Naționalului Craiovean.

La Revoluția din 22 decembrie 1989, Tudor Gheorghe a fost în balconul Prefecturii de azi, printre revoluționarii de marcă ai Craiovei.

Tudor Ghoerghe a cântat din 1969 până azi, în zeci de concerte individuale și mii de alte spectacole, fiind ales Cetățean de Onoare al Craiovei.

Uegen Barbu spunea despre el în 1971: „udor Gheorghe are o memorie fenomenală și asta explică cum a putut să îndeplinească raptul fără a trezi bănuieli, pentru că atât cât îi știm, bătrânii lăutari cad la bănuială când sunt fotografiați pe hârtie. Într-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremurătoare a „Mioriței” și niște cântece haiducești cum nu mai aflasem. (…) Scriu cu toată răspunderea că de la  Maria Tănase, nu am avut o personalitate mai puternică în ce privește comorile noastre folclorice ca acest tânăr și neîntrecut actor din Craiova

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Cele mai citite

comentarii recente