vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăActualLupta de la Podul Jiului (14/27 octombrie 1916) reconstituită după 106 ani

Lupta de la Podul Jiului (14/27 octombrie 1916) reconstituită după 106 ani

Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj, Asociația „Tradiții Ostășești”, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme, Asociația „Edelweiss OST”, Asociația Culturală „Tomis” Constanța, Asociația „IR 33”, Asociația „6 Dorobanți”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu și al Consiliului Județean Gorj vor reconstitui lupta eroică a trupelor române (Divizia 11 Infanterie Română), polițiștior și nu în ultimul rând a populației civile de la Podul Jiului, din 14/27 octombrie 1916, când trupele germano-austro-ungare ale Puterilor Centrale care rupseseră apărarea Armatei Române din Defileul Jiului, au fost temporar oprite din înaintarea spre Oltenia.

Reconstituirea se va face sâmbătă 15 octombrie 2022, între orele 11.00 și 14.00.

Reamintim cititorilor noștri că „Bătălia de la Podul Jiului” a fost și a rămas una din cele mai importante bătălii ale Primului Război Mondial în Oltenia. Această bătălie urbană s-a desfășurat în ziua de 14/27 octombrie 1916. Trupele Armatei Imperiale Germane ale Diviziei 11 Bavareze comandate de generalul Paul von Kneussl și Batalionul K.u.K. V 69 (austro-ungar) au fost oprite din înaintare. Eroii români ai confruntării au fost Divizia 11 Infanterie Română, alături de populația civilă a orașului Târgu-Jiu. Sursele istorice atestă faptul că au luat parte la luptă și Compania 13 din Regimentul 58 românesc și o  companie a Regimentului 59 infanterie.

Bătălia a fost câștigată de români. Germanii au reluat ofensiva după 2 săptămâni, reușind să cucerească Târgu Jiu în noiembrie 1916.

Românii au fost comandați de Colonelul Obogeanu, Căpitanul Genică Sadoveanu,  și Maiorul Mlădinescu.  Comisarul Ioan C. Popilian s-a implicat și el în mobilizarea și organizarea civililor.

Bătălia a ajutat Armata Română să se retragă. Armatele germane și austriece doreau să taie retragerea Armatei Române. Practic, s-a întârziat avansul trupelor invadatoare până în decembrie 1916. Atunci, după eșecul bătăliei de la Neajlov-Argeș, Bucureștiul s-a predat. Autoritățile și o parte a populației civie s-au retras la Iași, în Moldova, regrupându-se pentru luptele inițiate de germani în vara anului 1917, pentru străpungerea Moldovei la Mărăști, Mărășești, Oituz. În iarna 1916-1917, o misiune militară franceză condusă de generalul Henri Mathias Berthelot a antrenat soldații Armatei Române și le-a adus arme, muniții, echipamente militare. Pregătirea și-a arătat efectele, românii oprind în vara anului 1917, definitiv înaintarea germană, cu toate că pe frontul din Moldova, germanii aduseseră trupe care supraviețuiseră măcelurilor de pe frontul de vest, de la Marna, Verdun

Generalul C. Găvănescul a rememorat astfel bătălia: „A fost unul dintre cele mai mari și înălțătoare tablouri ale neamului – copii între moșnegi luptând alături pentru țară… amestecați cu câțiva țărani și civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite și ele să ajute, pansând pe răniți, cărând munițiuni soldaților până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători. Și toți aceștia erau veniți aici cu voia lor, neîmpinși de nimeni, nemânați de nimeni decât de dragostea de țară și de iubirea de neam.”

La 27 octombrie 1938 s-a inaugurat Ansamblu Monumental de la Târgu-Jiu, realizat de sculptorul Constantin Brâncuși.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente