joi, decembrie 1, 2022
AcasăCulturaLacul Ceauru, sau cum a vrut Ceaușescu să învingă black-out-ul energetic în...

Lacul Ceauru, sau cum a vrut Ceaușescu să învingă black-out-ul energetic în plin Război Rece

Când eram în școala gimnazială, pe harta din sala de clasă, mă atrăgea mereu o porțiune mare, albastră, undeva în zona muntoasă a Girjului. Lacul din aval de Târgu-Jiu, trebuia să aibă o suprafață de luciu de apă mai mare decât a municipiului Târgu-Jiu.

Conducerea de partid și de stat a României de atunci dorea să construiască hidrocentrale, baraje în toată țara pentru a asigrua independența energetică și agricolă a României. Crizele energetice vor fi dese până în anii 80, iar Nicolae Ceaușescu avea planuri mari. Evident, aceste planuri însemnau evacuări de sate, destine distruse. Lacul Ceauru trebuia să fie o investie etalon pentru Oltenia, dar a sfârșit ca un eșec din cauza vechii metehe a celor puși să rsăpundă tehnic și politic: dorința de a fura și de a se căpătui.

Cei 150 milioane de metri cubi de apă trebuiau să asigure răcirea Termocentralei Rovinari. Lacul urma să distrugă mai multe sate, Bălăcești, Ceauru (comuna Bălești) și Șomănești (Comuna Drăguțești). Lacul urma să se alimenteze din râurile Tismana, Jaleș, Bistrița și Jiu. Primăria Bălești este cea care are terenul în proprietate.

Investiția trebuia să fie gata până în 1968, urma să coste 3 miliarde lei. Banii s-au cheltuit, mai mulți responsabili, inclusiv directorul au folosit materialele pentru a-și ridica vile lângă viitorul lac pentru ca materialele să fie furate mai ușor. Directorul Dumitru Dăncescu a fost condamnat la moarte, apoi i s-a comutat pedeapsa în 20 ani închisoare. A ajuns să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde a și murit. Într-un final, s-au executat 40% din lucrări, (mai multe diguri) iar hărțile mai amintesc și azi de marele lac care trebuia să sprijine sistemul energetic și agricultura zonei, prin irigații. Azi, marele lac este o biată baltă care se umple când vin ploile sau se topesc zăpezile.

Oamenii care în trecut au trebuit să evacueze satele unde urma să fie albia lacului de acumulare, au primit pământl înapoi și acolo se face agricultură.

Regimul Ceaușescu voia după 1965, să construiască mari lacuri de acumulare pentru a asigura apa pentru irigații și eventual să creeze baza pentru viitoare hidrocentrale.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente