joi, decembrie 1, 2022
AcasăCulturaJean Negulescu, regizorul oltean care a lucrat cu Marylin Monroe

Jean Negulescu, regizorul oltean care a lucrat cu Marylin Monroe

Azi se împlinesc 60 de ani de când Marilyn Monroe era găsită moartă în casa ei din California. Puțini știu însă că, în 1953, ea a jucat într-un film regizat de un oltean, film realizat de studiourile Twentieth Century Fox, „Cum să te măriți cu un milionar ”, în care mai joacă și o altă celebritate, soția marelui Humprey Bogart, Lauren Bacall. Cea de a treia eroină a fost actrița Bette Grable

Cum să te măriți cu un milionar este o comedie romantică, în care personajele principale trei fete cu purtări și stiluri diferite vor să aibă soţi cu stare materială excelentă. Ele închiriază un apartament în Manhattan şi se prefac că sunt femei bogate. Printr-o combinație regizorală cum numai un oltean putea face, manechinele ajung să se îndrăgostească în situații neobișnuite de tineri cu totul diferiți de ținta bărbatului celebru și bogat la care râvenau. Filmul a primit o nominalizare BAFTA și o nominalizare la Oscar.

Jean Negulescu s-a născut la 13 martie 1900 la Craiova unde are și o stradă care-i poartă numele (în spatele Farmaciei 3 F, spre strada Vasile Conta unde este casa contraamiralului Horia Macellariu, zona restaurantului Havana pentru craioveni) și a murit la Marbella, Spania în 18 iulie 1993. Casa în care s-a născut este în schimb actuala stradă craioveană I.L.Caragiale.

Inițial un tânăr voluntar la Crucea Roșie în Primul Război Mondial (avea 16 ani), Jean Negulescu a devenit pasionat de pictură. A realizat un desen al lui Geore Enescu, maestrul cumpărându-l la un preț foarte mare și rugându-l să persevereze.

Jean Negulescu e trimis de tatăl lui la Paris, să studieze pictura. La 27 de ani, olteanul nostru se căsătorește cu o americancă și pleacă în SUA la New York. Acolo are expoziții de pictură. Divorțează în 1929 și ajunge la Hollywood.

Acolo a început să scrie scenarii. A fost asistent de regie la capodopera Captain Blood (cu Errol Flynn și Olivia de Havilland) și la „A farewell to arms” celebra ecranizare după celebrul roman al lui Ernerst Hemmingway.

A fost pionier al cinematografiei, filmul cu Marilyn Monroe fiind primul film din istorie pe ecran lat Cinemascope. A mai creat și filmul „Tata Picioare Lungi” cu inegalabilul Fred Astaire în rol principal tot în Cinemascope în 1954.

S-a retras din lumea activă a filmului în 1970. La 84 de ani, în 1984, anul în care România triumfa la JO de la Los Angeles, Jean Negulescu și-a lansat autobiografia Things I Did and Things I Think I Did” („Lucruri pe care le-am făcut și lucruri pe care cred că le-am făcut”).

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente