joi, octombrie 6, 2022
AcasăSportIlie Balaci ar fi împlinit 65 de ani

Ilie Balaci ar fi împlinit 65 de ani

Ilie Balaci a fost jucătorul de legendă al Craiovei Maxima, una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din România. Ilie Balaci a fost supranumit „Minunea blondă”.

Ilie Balaci s-a născut la Bistreț Dolj, la 13 septembrie 1956. În dreptul numelui Ilie Balaci pot fi așezate recorduri și performanțe greu de egalat azi. Nu împlinise încă 17 ani când a debutat la Universitatea Craiova, care din 1964 juca în Divizia A. Era august 1973. În 1976, Universitatea Craiova cucerea primul titlu de campioană a României, cu Balaci titular, „Minunea blondă” a fost considerat ca fiind cel mai mare jucător descoperit, crescut, format și consacrat în Bănie.

La 23 martie 1974, Balaci realiza un alt record. Avea 17 ani, 6 luni și 10 zile când a debutat ca titular în prima reprezentativă a tricolorilor în meciul disputat cu Franța pe stadionul „Parc des Princes”. A fost un amical, pierdut de România cu 0 la 1. Azi, când abia dăm un gol în Liechtenstein și ne rugăm la toate icoanele să nu ne bată Macedonia de Nord, acel meci pare o performanță incredibilă.

Ilie Balaci a fost de 3 ori campion național și a adus în panoplia alb-albastră 4 cupe ale României. El a fost emblema Universității Craiova în era „Craiova Maxima”. A cucerit râvnitul titlu de ”Cel mai bun fotbalist român al anului”, în anii 1981 și 1982.

În total, a jucat în 454 meciuri oficiale și a înscris de 99 de ori. Defalcat, în campionatul intern a jucat de 347 de ori, marcând 84 de goluri. A jucat 38 partide de cupe europene unde a marcat 7 goluri. S-a remarcat la Campionatul European de fotbal din 1984. A jucat în echipa națională de 69 de ori, înscriind de 8 ori.

După 1989, Ilie Balaci a fost un adevărat „prinț al deșertului”, având o fulminantă carieră de antrenor în afara României. A antrenat, cu perfomanțe extraordinare în Tunisia, Maroc, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Ilie Balaci, un prinț pentru fotbalul din lumea arabă

De numele lui Balaci se leagă: Cupa Campionilor Africii, câștigată de Club Africain Tunis din Tunisia, în 1992. A urmat câștigarea Cupei Cupelor Țărilor Arabe, în anii 1993 și 1994 de către echipa antrenată de el, Olimpique Casablanca din Maroc. În 1997, Cupa Campionnilor Golfului poposea în vitrina echipei Al Nassr Riad, din Arabia Saudiă. În anul următor, în 1998, Balaci a câștigat ca antrenor al echipei din Arabia Saudită Al Hilal, același trofeu. În anul 2000, Cupa Cupelor Țărilor Arabe a fost cucerită de echipa Al Ain din Emiratele Arabe Unite pe care a pregătit-o tot el. Balaci i-a condus pe cei de la Al Ain spre câștigarea Supercupei Asiei, tot în anul 2000.

Balaci a fost decorat, în martie 2008, cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea ca jucător al Naționalei, la Campionatul European din 1984, dar și pentru întreaga sa activitate.

Ilie Balaci era o prezență activă în Craiova, după ce nu a mai antrenat în străinătate. Totuși, omul care a dus numele oltenilor în lume ca nimeni altul, unul din primii antrenori români de fotbal care s-au impus în lume, nu a fost valorificat la echipa națională. Iar din 2002, Naționala României a decăzut complet.

Din păcate, la 21 octombrie 2018, Ilie Balaci a decedat subit la Craiova, în urma unui infarct miocardic. Vestea a cutremurat întreaga Românie și a îndoliat Oltenia pentru totdeauna.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Cele mai citite

comentarii recente