sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăElitele RomanieiI.G.Duca, 88 de ani de la asasinare. Omul politic liberal a devenit...

I.G.Duca, 88 de ani de la asasinare. Omul politic liberal a devenit oltean prin adopție

I G Duca, Președintele Consiliului de Miniștri al României a fost asasinat de către Nicadori, o grupare compusă din trei legionari, pe peronul Gării Sinaia la 29 decembrie 1933. Era ora 21.55 seara, iar omul politic se grăbea să urce în vagonul ministerial atașat trenului care pleca spre București. I G Duca interzisese Garda de Fier și fusese la Peleș, pentru discuții cu Regele Carol al II-lea. S-a speculat că însuși Carol al II-lea nu era străin de asdasinat. I G Duca era cel mai important om politic liberal, un succesor de nădejde al lui Ionel Brătianu. Carol II îl ura pe Brătianu și ura PNL pentru că acest partid reușise să îl scoată din ordinea de succesiune în 1926, când el renunțase la tron pentru a trăi cu Elea Lupescu în străinătate.

Nicadorii s-au predat Poliției. Ei au fost judecați, condamnați și închiși. Au fost asasinați alături de Corneliu Zelea Codreanu și de Decemviri la 30 noiembrie 1938, în timpul unui transfer între două închisori, la Tâncăbești. Ordinul eliminării lor venise de la Carol al II-lea.

I G Duca, un eminent absolvent de Drept, un intelectual rafinat, ucenic al lui Ionel Brătianu, devenit ulterior om politic, a lucrat mai întâi ca magistrat la Râmnicu Vâlcea. A decis să își cumpere o proprietate pentru vacanță la Măldărești, unde era și o culă oltenească. Aici și-a construit o casă și a amenajat cula străveche.

Aici, la Măldărești a primit inclusiv membrii Familiei Regale. I G Duca a dorit să fie înmormântat la Urșani-Horezu, Vâlcea. Totuși, moartea sa violentă a dus la înhumarea sa inițială la București. Abia un an mai târziu, IG Duca a ajuns să odihnească la Urșani.

IG Duca era fiul lui Gheorghe I Duca, cunoscutul inginer de căi ferate de numele căruia se leagă istoria modernă a Căilor Ferate Române.

foto: stiri de Cluj

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente