sâmbătă, august 13, 2022
AcasăCulturaHorațiu Mălăele-70 de ani

Horațiu Mălăele-70 de ani

La 1 august 1952, se năștea la Târgu Jiu, Horațiu Mălăele, unul din marii actori olteni. Horațiu Mălăele a avut un parcurs ca actor care arată genialitatea sa (Ciocolata cu alune, Ora zero, Secretul lui Bachus). A jucat roluri de copil minune, savant și om priceput la toate în tinerețe. După 1989, a jucat în roluri de compoziție monumentale, în care a arătat confuzia și pierderea busolei de către mulți tineri după Revoluție -Această lehamite.

La maturitate, a jucat admirabil rolul președintelui de partid forte al României, respectiv de șef de partid și de guvern în filmele „Magnatul” și „Ticăloșii”.

Cel mai recent rol al său a fost cel din ecranizarea „Moromeții”, 2, realizată de Stere Gulea. Horațiu Mălăele a acceptat rolul pe care Victor Rebengiuc l-a refuzat din cauza vârstei înaintate.

Deși filmul nu respectă decât tangențial cel de al doilea volum al „Moromeților”, Horațiu Mălăele a creat un „Moromete bătrân” de o mare finețe psihologică și artistică.

A fost nelipsit ca actor de la Galele Umorului Românesc, creând roluri mari de compoziție.

Horațiu Mălăele este un excelent desenator, publicând volume cu desenele sale.

Cel mai bine, Horațiu Mălăele s-a caracterizat astfel: „M-am născut sașiu, dislexic, bâlbâit, cu toate componentele unui eșec enorm, și faptul că sunt aici este o performanță.
Când m-am născut, nu erau semne de vreo reuşită a mea în viaţă. Aveam un strabism foarte pronunţat, eram dislexic şi abia citeam, toţi cei din jur râdeau de mine – profesori şi copii, eram numit «prostu’ clasei», mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât şi de atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferinţă. Înţelesesem că sunt prost, urât, şi că nu sunt bun de nimic.
Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, şi a vorbit puţin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi şi mi-a spus clar: <<Tu eşti un geniu>>. Iar eu am început să fiu (…)
Einstein spunea: „Fiecare este un geniu. Dar daca vei judeca un peste dupa abilitatea lui de a se catara intr-un copac, acesta va trai intreaga viata crezand ca este prost”

Horațiu Mălăele se înscrie în galeria marilor gorjeni, titani ai teatrului și cinema-ului: Elvira Godeanu, Sergiu Nicolaescu, Horațiu Mălăele.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Cele mai citite

comentarii recente