sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăElitele RomanieiGorjeanca, prima femeie pe o bancnotă românească

Gorjeanca, prima femeie pe o bancnotă românească

Gorjeanca va fi prima femeie care va avea chipul tipărit pe o bancnotă. Este vorba de bancnota de 200 RON, care până acum avea chipul lui Lucian Blaga. Gorjeanca este Cătălina Toderoiu, cunoscută sub numele de Ecaterina Teodoroiu. Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer a Armatei Române. Ea s-a jertfit în 1917 pe frontul din Moldova, în fruntea plutonului său, în timpul unui atac contra ocupantului german.

Gorjeanca Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată la Panciu, dar din 1921, la Centenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu, a fost reînhumată în Mausoleul de la Târgu-Jiu. O stație feroviară, la ieșirea din Târgu Jiu spre vest, se numește Slt. Ecaterina Teodoroiu.

România intră astfel în rândul statelor lumii care au femei celebre pe monede și bancnote. Este o inițiativă destul de veche. BNR, în 2018, cu ocazia Centenarului României Mari, a scos o ediție limitată a bancnotei de 100 RON cu chipul Reginei Maria.

Faptul că Ecaterina Teodoroiu a fost aleasă nu poate surprinde. Ea a rămas celebră pentru eroismul său în luptele de la Jiu, Filiași și din Moldova. A preferat linia 1 în loc să piardă timpul la patronajul regal, unde cucuoanele vremii se prefăceau că ajută frontul.

Nimeni nu contestă rolul Reginei Maria, dar în jurul ei mișunau profitori și speculanți alături de câțiva oameni de bine.

Ecaterina Teodoroiu a preferat să fie o eroină reală nu o mascotă pentru profitorii care se lipiseră de Casa Regală. Asta în condițiile în care fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, Carol, dezertase pentru a se căsători la Odessa, deși era ofițer superior în misiune de front. Orice soldat ar fi făcut ca el, sfârșea executat.

Noile bancnote for fi tipărite din această toamnă și vor intra în circulație până la sfârșitul anului 2021.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente