vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăActualExpoziție de icoane și obiecte de artă la Biblioteca Aman din craiova,...

Expoziție de icoane și obiecte de artă la Biblioteca Aman din craiova, deschisă până la 30 noiembrie

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a vernisat duminică, 23 octombrie, la Casa Băniei expoziția „Reprezentări ale Sfântului Dimitrie în Muntele Athos”. Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a avut ca parteneri Muzeul Olteniei Craiova și „Mount Athos Center”, Salonic, Grecia. Expoziția s-a numit „Reprezentări ale Sfântului Dimitrie în Muntele Athos”.

Arhimandrit Vladimir Dărângă- Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane a declarat: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a vorbit despre importanța aceste expoziții. „Pentru prima data aici, în Craiova, este prezentată o expoziție cu icoane și reprezentări ale Sfîntului Dimitrie de la Sfântul Munte Athos. Este o mare bucurie pentru noi oltenii, în general, dar în special pentru noi, craiovenii, care suntem sub patronajul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din începuturile Craiovei. Așa cum știți cu toții, catedrala noastră, sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, de-a lungul timpului a generat și acest mare oraș, care apoi și l-a luat ca patron spiritual pe acest mare mucenic al nostru, ale cărui sfinte moaște se găsesc astăzi în Thessaloniki”.

Anastasios Duros, director Mount Athos Center a declarat: „În 2019, am organizat prima expoziție în colaborare cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și cu Universitatea din Craiova și am promis atunci ca nu va fi ultima expoziție, că o să urmeze și altele. Ne-am ținut de promisiune, suntem aici pentru a doua oară aici și vom veni de mai multe ori, pentru că știm că acest oraș, acești locuitori iubesc Salonicul și Muntele Athos. Expoziția pe care o realizăm astăzi aici este foarte importantă. A fost organizată pentru prima dată în anul 2019, la Salonic, și a fost inaugurată de către fostul președinte al Greciei, domnul Prokopis Pavlopoulos, și prezintă pe Sfîntul Dimitru sub diferite forme, realizate de către călugării de pe Muntele Athos. Consider că acest moment este cel mai potrivit pentru organizarea acestei expoziții, având în vedere că peste puțin timp se va sărbători Sfântul Dumitru, Dimitrie în limba greacă, sfântul care ne unește și care este protectorul celor două mari orașe”.

Apostolos Patelakis, Institutul pentru Studii Balcanice Salonic, un craiovean sută la sută, Cetățean de Onoare al Băniei, (născut în Craiova din părinți greci refugiați ca urmare a Războiului Civil Grec, primul conflict major al Războiului Rece, școlit la Craiova, cu activitate didactică în Ardeal, repatriat în 1979, în Salonic, Grecia) a declarat: „Avem multe idei și propuneri pentru o cât mai bună colaborare între cele două orașe, idei pe care o să le concretizăm în timp. Mulțumesc tuturor prietenilor care au venit să vadă această expoziție. Desigur că nu toți au ocazia și posibilitatea de a merge pe Muntele Athos, așa că acum au ocazia de a vedea aceste minunate reprezentări. Sunt reprezentări ale Sfântului Dimitrie, realizate pe Muntele Athos, în perioada sec. XII-XX, și acestea ne permit să vedem și evoluția în ceea ce privește arta calugărilor de pe Muntele Athos.”

Publicul Olteniei va putea vizita expoziția gratuit până pe 30 noiembrie 2022.

Poimâine, 26 octombrie, Craiova și Salonicul își vor celebra patronul spiritual pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente