joi, septembrie 29, 2022
AcasăElitele RomanieiEroina de la Jiu-105 ani de la moarte

Eroina de la Jiu-105 ani de la moarte

La 22 august/3 septembrie 1917, la Muncelu, în cadrul luptelor de la Mărășești, a căzut eroic gorjeanca noastră din Vădeni, Ecaterina Teodoroiu. De profesie învățătoare, Ecaterina Teodoroiu a fost atrasă de îngrijirea sferinzilor dar și de lupta pentru apărarea României. A luptat în Defileul Jiului, la Târgu Cărbunești și la Filiași, fiind rănită grav în toamna anului 1916, a fost evacuată în Moldova.

A fost decorată, a primit gradul de sublocotenent, fiind prima femeie ofițer a Armatei Române.

Ecaterina Teodoroiu a fost un exemplu de dăruire până la sacrificiu. A fost înmormântată la Panciu, pentru ca la 9 iunie 1921, la 100 de ani de la Revoluția din 1921, osemintele sale să fie aduse la Târgu Jiu, în mausoleul din centrul orașului.

A refuzat să facă parte din suita Reginei Maria, de aceea, după 1944, eroismul ei a fost promovat de comuniști ca un exemplu de sacrificiu, deși alți eroi asociați de ei cu monarhia au fost trecuți la index.

Caporalul grenadier cu un singur braț Constantin Mușat, Căpitanul Constantin Ignat, copila de la Mărășești Măriuca Zaharia sunt exemple de sacrificu suprem, alături de Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu,,,

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Crama Zoresti - Dealu Mare
Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Cele mai citite

comentarii recente