sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăActualElvira Godeanu, o stea a Gorjului

Elvira Godeanu, o stea a Gorjului

Elvira Godeanu poate fi considerată și o stea a Gorjului. Născută la 13 mai 1904 la București, și-a petrecut adolescența la Târgu-Jiu.

La 17 ani, în 1921, a pornit spre București unde a studiat Conservatorul Dramatic. A fost studenta celebrului Constantin Nottara. A fost o celebră actriță de teatru, apărând în numai patru filme: „Maiorul Mura” (1928, regia Ion Timuş), în rolul Marianei Pătraşcu, „Povara” (1928, în regia lui Jean Mihail), rolul lui Mimi Predescu, „Ciuleandra” (1930, în regia lui Martin Berger), în rolul Anitei.

Era anul 1953. Regizorul Sică Alexandrescu a primit acceptul de a regiza „O scrisoare pierdută”. A ales să transpună pe pelicula de celuloid un spectacol cu mare priză la public, jucat pe scena Teatrului Național. Elvira Godeanu a jucat acolo începând din 1929. Până în 1929, a jucat la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra.

Elvira Godeanu a reușit să ofere publicului cea mai reușită interpretare filmată a personajului Zoe Trahanache. Să ne amintim că alături de ea jucau și actorii consacrați ca Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteșteanu și mai tânărul actor pe atunci Radu Beligan.

Alte succese imense de scenă au avut rolurile jucate de ea în piesele de teatru: „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu, „Vizita bătrânei doamne”, de Friedrich Dürrenmatt, „Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu-Delavrancea.

Marea actriță a fost căsătorită cu marele arhitect român al perioadei interbelice Emil Prager. Circulă și versiunea potrivit căreia dictatorul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej ar fi trăit o poveste de dragoste cu marea actriță, dar actrița a dezmințit în timpul vieții aceste zvonuri, punând totul pe seama unei intrigi țesută de Ana Pauker. Se știe că mulți oameni care doreau să îi ceară lui Dej rezolvarea unor probleme critice, îi trimiteau ei scrisorile.

Elvira Godeanu: totul a fost o intrigă bine țesută a maleficei Ana Pauker

Iată dezmințirea actriței: „Este o poveste care m-a apăsat multă vreme. Toţi cei care îmi erau apropiaţi, colegi, prieteni care îmi veneau în casă, ştiau că este o calomnie. O legendă construită cu sânge rece de Ana Pauker, pentru a-l compromite pe rivalul ei, Gheorghe Gheorghiu-Dej, în ochii tovarăşilor de partid şi ai lui Stalin. Mulţi dintre cei care mă înconjurau – unii mi-au făcut mărturisiri în acest sens – aveau «indicaţii» să răspândească zvonul că mă vizitează Dej, că îmi trimite bijuterii şi lucruri scumpe. Totul mi se trage de la un revelion. Comuniştii organizau astfel de petreceri în care urmăreau să-şi facă propagandă printre artişti. M-am trezit într-o sală unde fuseseră aduse butoaie mari cu vin. Se bea şi se mânca şi toată lumea era veselă. Eram foarte elegantă, purtam o pălărie cu boruri mari şi o blană superbă. Mă însoţea dramaturgul Alexandru Kiriţescu, şi el foarte elegant îmbrăcat.

La un moment dat s-a făcut linişte, apoi o rumoare teribilă: «Vine tovarăşa Pauker!». Toţi s-au repezit către ea. Eu am stat deoparte. A început să împrăştie strângeri de mână şi zâmbete; s-a oprit, m-a privit lung şi a cerut să-i fiu prezentată. Parcă o văd, avea o privire de vultur, era tunsă scurt, îmbrăcată modest şi sobru, într-o rochie gri închis. După această întâlnire, zvonurile despre legătura mea cu Dej au început să circule. Lucrurile au devenit curând dramatice. Primeam scrisori de ameninţare sau implorare din partea unor oameni greu încercaţi de soartă, care aveau rude în închisoare, deţinuţi politici, sau se aflau în nevoi şi sperau că pot să-i ajut eu, intervenind pe lângă «iubitul» meu! Ce e absurd în povestea asta e că eu pe Gheorghe Gheorghiu-Dej nu l-am văzut niciodată în viaţa mea în carne şi oase”.

Actrița a decedat acum 30 de ani, la 3 septembrie 1991 în București.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente