vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăElitele RomanieiElitele Olteniei: Alice Voinescu (1885-1961)

Elitele Olteniei: Alice Voinescu (1885-1961)

Alice Steriadi s-a născut la 10 februarie 1885 în  Turnu Severin. Tatăl său Sterie Steriadi era avocat cu doctorat la Paris, iar mama sa, Massinca, descendentă a lui petrache Poenaru.  A fost nepoata lui Constantin Rădulescu Motru.

Încă din fragedă copilărie a învățat germana și franceza. A studiat la Facultatea de Litere  și Filosofie din București, luându-și licența în Filosofie. În 1909, a mers în Germania, Franța pentru a realiza doctoratul în Filosofie. A studiat la Leipzig, Marburg, Sorbonna, finalizaând doctoratul în 1913, cu o teză despre Filosofia Kantiană și Școala de la Marburg.

După ce refuză catedre universitare în SUA și Franța, în 1915 se căsătorește cu avocatul Stello Voinescu. În 1922, a devenit profesor de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București.

A călătorit la Pontigny în Franța, la Florența în Italia, la Oxford în Marea Britanie, dorind să întemeieze o scoietate, un cerc de filosofi după modelele de la Oxford, Pontigny. Până în 1942 a realizat conferințe radiofonice cu teme feministe, filosofice, culturale, a publicat articole pe teme de istorie a filosofiei. A excelat în arta oratoriei.

A protestat public față de asasinarea istoricului Nicolae Iorga. A protestat față de rescrierea de către comuniști a istoriei. În 1948 a fost pensionată forțat. În 1951-1954 suferă o condamnare de un an și șapte luni, urmată de impunerea domiciliuui forțat la Târgu Frumos.

Petru Groza se implică personal în reabilitarea filosofului Alice Voinescu, sensibliziat și de puternica susținere venită din partea intelectualilor vremii,  aceasta primește o pensie, reprimește dreptul de a face și a semna traduceri.

La 4 iunie 1961, Alice Voinescu a decedat la București.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente