sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăCulturaEcaterina Teodoroiu, 104 ani de la moarte

Ecaterina Teodoroiu, 104 ani de la moarte

Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu a căzut la datorie, la Mărășești, în fruntea plutonului său, la 22 august 1917, în timpul Bătăliei de la Mărășești.

Ecaterina Teodoroiu se născuse lângă Târgu-Jiu, la 14 ianuarie 1894. Pe numele ei real Cătălina Toderoiu, tânăra care se pregătise pentru a fi învățătoare s-a remarcat în luptele de la Jiu și de la Filiași, prin care Armata Română a încercat să țină piept contraofensivei germane venite de peste crestele Carpaților.

Grav rănită, a ajuns pacienta unui spital militar de campanie. Inițial, Ecaterina Teodoroiu a activat ca soră medicală în spitalele de campanie, alegând apoi să lupte ca soldat, pe Jiu și la Filiași.

Ecaterina Teodoroiu a ales lupta directă cu inamicul

După ce a părăsit spitalul, a continuat să fie prezentă în rândul soldaților săi, . A fost avansată sublocotenent de către Regele Ferdinand în martie 1917.

Ecaterina Teodoroiu a fost în atenția propagandei Casei Regale care și-ar fi dorit ca ea să activeze în anturajul Reginei Maria. Ecaterina a înțeles că frontul era locul unde putea da tot ce avea mai valoros și ca atare, a refuzat oferta. A revenit în rândul combatanților, luptând cu prețul vieții la Mărășești.

Moartea sa eroică, la 22 august 1917, în timpul unui atac la Muncelu, a transformat-o în legenda feminină a eroismului românesc.Înmormântată la Panciu, ea a fost adusă în iunie 1921, la Târgu-Jiu și depusă într-un mausoleu special. Se dorea celebrarea aniversării unui secol de la Revoluția de la 1821.

Eroina de la Jiu a trecut de barierele cenzurii comuniste, modelul ei eroic fiind promovat după ce au venit comuniștii la putere foarte mult, poate mai mult decât înainte de 1944.

Azi, are statui în orașe, nume de străzi, nume de școli. La Muzeul din Târgu Jiu se află o parte din efectele sale personale ca militar, inclusiv lada de campanie.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !

Ultimele stiri

comentarii recente