miercuri, iulie 17, 2024
AcasăAuto/MotoDe ce este important să acorzi atenție martorilor de bord ai autovehiculului?

De ce este important să acorzi atenție martorilor de bord ai autovehiculului?

De fiecare dată când ne urcăm în mașină și introducem cheia în contact se aprind o mulțime de martori în bord, de diferite culori. Atunci când mașina este în parametri, iar sistemele funcționează corespunzător, toți martorii de bord se sting odată cu pornirea motorului.

Practic, prin aprinderea tuturor martorilor, calculatorul de bord al autoturismului verifică dacă sistemele funcționează corect, iar stingerea acestora reprezintă anunțul că mașina nu are nicio defecțiune tehnică.

Ceea ce ar trebui să pună pe gânduri orice șofer este atunci când unul sau mai mulți martori rămân aprinși chiar și după pornirea mașinii sau în timpul rulajului – astfel este anunțată funcționarea defectuoasă a unuia sau mai multor sisteme.

Automobilele moderne, echipate cu o mulțime de sisteme electronice, au un număr mult mai mare de martori de bord decât autovehiculele mai vechi. Tocmai din acest motiv, un sofer neexperimentat sau care nu a mai avut de-a face cu un astfel de automobil se va simți copleșit. Chiar și așa, nu toți martorii aprinși în bord anunță o defecțiune. 

Înainte de a discuta de situațiile în care este necesară vizita la un service autorizat trebuie să cunoști clasificarea martorilor de bord în funcție de culoare. 

Ce informații transmit martorii de bord în funcție de culoare?

Martorii de bord care se aprind la pornirea mașinii sunt împărțiți în trei categorii, în funcție de gravitatea defecțiunii. Astfel:

  • Martorii de culoarea roșie – indică o defecțiune majoră sau o problemă de siguranță pentru care este necesară intervenția la un service autorizat sau programarea la Vrom.ro;
  • Martorii de culoarea galben sau portocaliu – aceștia indică faptul că o componentă nu funcționează corespunzător și trebuie înlocuită; deși nu este urgent, ar fi bine ca defecțiunea să fie rezolvată în maximum câteva zile;
  • Martorii de culoarea verde sau albastru – de regulă, aceștia informează șoferii cu privire la ușa deschisă, avariile pornite, luminile de întâlnire aprinse, cele de fază lungă sau de ceață, nivelul de combustibil etc.

Care sunt martorii cărora ar trebui să le acorzi maximum de atenție?

Martorii de bord de culoarea roșie indică o defecțiune tehnică majoră, pentru care este necesară prezentarea de urgență la un service.

Martorul check engine

Așa cum îi spune și numele, acesta te atenționează că motorul are o defecțiune sau nu funcționează în parametri corecți. Astfel, atunci când acest martor rămâne aprins este indicat să te prezinți la service pentru testări amănunțite, cu ajutorul unui OBD2. Există și situații mai fericite, când un senzor defect transmite informații eronate calculatorului de bord, iar astfel se aprinde martorul check engine.

Martorul presiunii uleiului

Fără ulei motorul s-ar distruge în doar câteva minute. Martorul acesta a fost creat pentru a anunța soferii că nivelul de ulei de motor este insuficient. O mașină poate pierde ulei din mai multe motive, de la o pompa defectă, până la spargerea unui furtun, probleme cu garniturile, segmenții de la pistoane sau turbina. 

Martorul sistemului de franare

Când acest martor rămâne aprins este indicat să oprești cât mai repede mașina. Dacă ai plecat cu frâna de mână trasă, acesta va rămâne aprins până la revenirea levierului în poziția normală. În cazul în care și după ce ai decuplat frâna de mână martorul rămâne aprins poate fi indicată lipsa presiunii în sistemul de frânare sau un etrier blocat. Oricum ar fi, mașina condusă astfel poate duce la evenimente fatale pentru tine și ceilalți participanți la trafic.

Martorul de baterie

De cele mai multe ori, acest martor indică faptul că există o problemă la bateria auto sau la alternator. Ambele sunt serioase, dat fiind că servodirecția, motorul și ABS-ul au nevoie de electricitate pentru a funcționa.

Martorul bujii incandescente – la mașinile diesel

Când temperatura de afară este negativă pot apărea probleme la pornirea automobilului. De regulă, acest martor indică arderea unei bujii, însă nu este specificată și care, motiv pentru care numai un un mecanic îți poate indica unde este problema.

poate te intereseaza si:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro
vopsea

Ultimele